Trogir proslavio blaženoga Augustina Kažotića

U Kažotićevu nacionalnom svetištu, dominikanskom samostanu na trogirskoj rivi, u četvrtak 3. kolovoza svečano je obilježen blagdan prvoga hrvatskog blaženika Augustina Kažotića. Misno slavlje predvodio je starješina samostana fr. Petar Galić, OP, uz koncelebraciju fr. Veselka Begića, OP, i don Dražena Balića te uz ministriranje bogoslova fr. Ante Kazotija, fr. Ivana Babića i fr. Rina Džanka.

Sveci i blaženici postavljeni su nam za uzor jer ruše vremenska ograničenja i donose nam svježinu Božje poruke. I svježina blaženog Augustina itetkako donosi poruku da se utječemo njegovu zagovoru upravo zbog onoga što je on činio u svoje vrijeme, rekao je propovjednik. Borio se za istinu, razotkrivao laži, nepravde, vikao protiv zala. Opominjao je da se treba ostaviti puta laži, krivovjerja, nepravde, lopovluka, mržnje i razdora. Vikao je on onda i zamjerio se i samom kralju, ali nije se pokolebao u navještanju istine. Rijetki gradovi poput Trogira mogu se pohvaliti da imaju blaženika koji je rođen i odrastao u svom gradu. Zar ne bi bilo lijepo da je on u Hrvatskoj suzaštitinik nadbiskupije, ali i gradova u kojima je boravio, upitao se fr. Petar Galić i dodao kako je u Luceri, u kojoj je biskupovao tek oko godinu dana proglašen zaštitnikom. Podsjetio je na činjenicu da je blaženi Augustin, kada ga je papa Benedikt XI. imenovo za biskupa Zagrebačke biskupije, naišao na duhovno i kulturno rasulo te mnogo zaraze praznovjera i krivovjerja zbog neukosti naroda.

Neumorno se trudio da siromašni dobiju naobrazbu, oko duhovnih zvanja i obnove bogoslužja, a i biskupiju je podigao na visoku razinu. Nije se libio govoriti istinu i razotkrivati laž te je zbog toga progonjen i od vrhovništva i od vlasti. Tako mu i kralj nije dopustio da se vrati u svoju biskupiju te ga je papa imenovao biskupom Lucere, gdje su u kratkom vremenu vjernici prepoznali da imaju sveca. Oslabljen od silnih napora i progonstava umire na današnji dan 1323. godine i već tada su se događala brojna čudesa i ozdravljenja. Nije li to dovoljna potvrda koliko velikog čovjeka je dao grad Trogir, najvećega, u to sam siguran. Stoga, više se utječimo njegovu zagovoru i Bog će po blaženiku uslišat molitve, kazao je propovjednik, obraćajući se brojnim okupljenim Trogiranima koji trebaju biti ponosni što je blaženi Kažotić rođen i odrastao baš u Trogiru. Misu, kojoj je uz brojne vjernike i hodočasnike nazočila blaženikova obitelj, pjesmom je pratila mlada splitska obitelj Branimira i Julije Vukorepa, objavila je dominikanska mrežna stranica.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...