Imotski: Predzadnji dan devetnice Gospi od Anđela

Predzadnji dan devetnice Gospi od Anđela, zaštitnici Imotskog i Imotske krajine, u ponedjeljak 31. srpnja na imotskoj tvrđavi Topani euharistijsko slavlje predvodio je mons. Vlado Košić, biskup sisački. U koncelebraciji su bili fra Kristian Stipanović, imotski gvardijan, fra Dinko Bošnjak, župnik Lovreća, župe koja je osmi dan devetnice hodočastila Gospi, te još sedmorica svećenika. Pjevanje na misi animirao je prigodni zbor sastavljen od župnih zborova iz Lovreća, Imotskog, Prološca i Studenaca, pod ravnanjem Anđelka Nikolića. Zavjetni dan imali su Medvidovića Draga, Vileničina Brista i molitvene zajednice imotske župe.

Prije mise fra Zoran Kutleša, župni i samostanski vikar Imotskog, predmolio je krunicu i molitve Gospi od Anđela, a zatim je uslijedila kratka procesija od crkve Gospe od Anđela do spomenika hrvatskim braniteljima, gdje je slavljena misa. U propovijedi je mons. Košić istaknuo da slavimo ove godine oslobođenje Imotske krajine od Turaka. No, tim događajem naš narod nije dobio potpunu slobodu jer su umjesto Turaka ovim krajevima vladali Mlečani. Ipak, događaj je to koji je kršćanima omogućio slobodno življenje svoje vjere i formiranje crkvenog života na ovim prostorima.

Povezujući događaj iz 1717. s našim vremenom, biskup Košić rekao je da smo kao narod prije više od 20 godina konačno postali slobodni od tuđina, ali ipak ni to nije potpuna sloboda. Naime, Isus nas u evanđelju jasno uči da je prava sloboda kada je čovjek u potpunosti usmjeren na dobro, odnosno kada je slobodan od grijeha koji ga odvaja od Boga. Stoga nam se svima boriti protiv zla koje nam svijet nameće, protiv lukavstava i napasti Zloga, kao i protiv naših zlih nagnuća, osobito sebičnosti. U toj borbi nismo sami jer nam Bog pomaže, osobito istinom svoje riječi. Mons. Košić naglasio je važnost istine za život u slobodi, kako osobnoj, tako i zajedničkoj. Spomenuo je teške rane koje su zbog nedavnog rata nastale u mnogim dušama pa je stoga potrebno raditi i osobno i zajednički na izlječenju tih rana, a do njega neće doći bez istine, odnosno iskrenog priznanja krivice agresora i pravedne odštete žrtvama.

„Nezadovoljni smo što se ne poštuju općeprihvaćeni humani i kršćanski principi na kojima počiva naša država a i čitava povijest i život našega hrvatskog naroda. Ako se Europa i ne želi očitovati da su joj korijeni kršćanski, to mi Hrvati svakako trebamo. Bez kršćanske vjere naše nacije ne bi bilo, mi bismo bili raspršeni i još uvijek pod tuđim vladarima. Upravo je katolička Crkva propovijedala i gajila taj plamen slobode za naš narod kada je to bilo najteže. Evo, prije 300 godina ovdje u Imotskom pobjeda nad Turcima bila je ujedno i pobjeda kršćanstva i početak obnove naših katoličkih crkava i svetinja, čiji je duh čuvala upravo Katolička Crkva, braća franjevci posebno. Zatim u srpskoj dominaciji u prvoj Jugoslaviji i poslije opet u komunizmu tko je sačuvao duh slobode, nadu da će doći dani mira i pravde, ako ne Katolička Crkva čiji su članovi i predstavnici najviše bili na udaru i trpjeli samo zato što su tražili i propovijedali pravo na slobodu vjere, slobodu riječi i naroda? Nisu li upravo vaši velikani Tin Ujević, Bruno Bušić i Vlado Gotovac, sinovi ovoga kraja, bili stjegonoše te čežnje za slobodom i pravdom našega naroda? A onda toliki zatvarani, progonjeni i ubijeni svećenici, franjevci, vjernici… Ta istina o zločinački naravi komunizma mora se konačno javno reći i zakonski priznati u našoj Domovini“, istaknuo je biskup Košić te je na sve prisutne, kao i na čitavu Imotsku krajinu i Domovinu zazvao moćni zagovor majke i zaštitnice Gospe od Anđela.

Na kraju euharistijskog slavlja prisutnima se obratio gvardijan Stipanović te zahvalio svima koji su na bili koji način doprinijeli slavlju, a osobito biskupu Vladi. U ime samostana i župe uručio mu je prigodni dar - brončani reljef Gospe od Anđela te zovnicu i imotsko vino. Slavlje je završilo procesijom u kojoj je slika Gospe od Anđela odnesena u crkvicu u tvrđavi.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...