Imotski: Hodočašće duhovnih zvanja Imotske krajine na početku devetnice Gospi od Anđela

U ponedjeljak 24. srpnja u Imotskom je počela devetnica Gospi od Anđela, zaštitnici Imotskog i Imotske krajine. Svaki dan devetnice zavjetni je dan pojedinih dijelova imotske župe te ujedno hodočasnički dan neke od župa imotskoga samostanskog okružja. Tradicionalno prvi dan devetnice zavjetni je dan Vujčića i Adžija, a ove su godine prvi hodočastili Gospi od Anđela vjernici iz Runovića.

Ove godine, povodom proslave 300. obljetnice oslobođenja Imote od Turaka, na prvi je dan devetnice ujedno bilo hodočašće i susret duhovnih zvanja Imotske krajine. U 18:30 krunicu pred slikom Gospe od Anđela u crkvi sv. Frane predvodio je fra Zoran Kutleša, samostanski i župni vikar. Nakon pobožnosti uslijedila je procesija redovnika, redovnica i svećenika kao uvod u misno slavlje koje je predvodio don Tomislav Ćubelić, dekan katedralnog dekanata i župnik katedrale u Splitu, uz koncelebraciju imotskog gvardijana fra Kristiana Stipanovića i još 43 svećenika. U misi su sudjelovale 44 redovnice i dva bogoslova, a pjevanje na misi animirao je župni zbor iz Runovića pod ravnanjem Marije Biočić.

U propovijedi je don Tomislav pred prisutne vjernike iznio lik Mojsija, hrabrog čovjeka punog vjere, do kraja predanog u volju Božju za dobro svoga naroda. U njegov se primjer trebaju ugledati svi vjernici, osobito svećenici, redovnici i redovnice. Istaknuvši da je Crkva najprije Kristova, a ne naša – ljudska, potaknuo je sve vjernike da se trude oko svoga obraćenja i tako doprinose svetosti i poslanju Crkve.

Na kraju svete mise s. Jelena Lončar predala je gvardijanu misno ruho, dar redovnica Imotske krajine samostanu o 300. obljetnici oslobođenja od Turaka. Fra Kristian je zatim pozdravio sve prisutne vjernike, a osobito okupljene svećenike, redovnike i redovnice, uz želju da ovo prvo hodočašće i susret duhovnih zvanja bude početak jedne lijepe tradicije. Poslije fotografiranja susret se nastavio večerom i druženjem pod šatorom kod samostanskog cedra.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...