Proslava blagdana sv. Ivana Krstitelja na Trsteniku u Splitu

Župa sv. Ivana Krstitelja na Trsteniku u Splitu proslavila je blagdan svoga zaštitnika sv. Ivana Kristitelja u subotu, 24. lipnja procesijom i središnjim misnim slavljem koje je predvodio prof. dr. don Ivan Tadić.

U propovijedi je dr. Tadić naglasio da sv. Ivan Krstitelj nije otišao u pustinju da bi od ljudi pobjegao, nego da bi ih znao još bolje susretati pozivajući ih na obraćenje, čime je pripremao put Isusu Kristu. Istaknuo je tri vrline koje su resile toga sveca. Prva vrlina je poniznost jer je priznao Isusovu veličinu i stavio Boga na prvo mjesto u svom životu. Opasnost koja vreba u ovo oskudno doba, kako ga neki nazivaju, jest da Bog ne bude na prvom mjestu u našem životu, jer smo zaokupljeni svim drugim, pa i bezbožnim, umjesto svetim i Bogom. Druga vrlina sv. Ivana je neustrašivo svjedočenje za ono što je ćudoredno ispravno. Imao je hrabrosti suprotstaviti se moćnomu Herodu i Herodijadi, zbog čega je platio glavom. Taj svetac je izgubio glavu ali je dobio za sebe ne samo povijest, nego još više i važnije - zadobio je vječni život s Bogom. Za razliku od njega mi vjernici danas nekada šutimo dok nam Isusa ponovno razapinju. Treća njegova vrlina je pripremanje put Isusu. Zadaća svakoga vjernika je pripremati put Isusu u svoj život, u svoju obitelj ali i u javni život u ovom oskudnom dobu. Dr. Tadić je zaključio propovijed riječima: „Promatrajući današnjega sveca vježbajmo se u svim vrlinama koje su njega resile“.  

Na kraju mise riječ zahvale uputio je župnik don Ivan Simunić, koji je već šest godina na Trsteniku. Naglasio je da se župa iz godine u godinu duhovno i materijalno razvija, sve je više župljana na misama i sve ih više pristupa sakramentu pričesti. „Nabavili smo kip Blažene Djevice Marije i oltarnu sliku, uređen je dio okoliša crkve sa dijelom fasade oko Lurdske spilje, uredili smo provaliju na jugozapadu pastoralnog centra, izdali 7. broj župnog lista a sve to darovima vjernika na što možemo biti jako ponosni“, kazao je župnik Simunić. Nakon mise u pastoralnom centru u obiteljskom raspoloženju uz gitaru i harmoniku, pjesmu i ugodno druženje kojemu su ton dali župni pjevači i ministranti slavilo se do kasno u noć.

Župa se za proslavu svoga patrona pripremala trodnevicom od 21. do 23. lipnja, svakoga dana bila je misa koju su predvodili: don Jure Vrdoljak, don Toni Šinković i don Roko Glasnović. Dan poslije u nedjelju 25. lipnja župa je proslavila Dan obitelji, a nakon večernje mise upriličen je koncert zbora mladih, muške i ženske klape.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...