Biskup Bogdan predvodio slavlje za sv. Antu na splitskom Poljudu

Franjevački samostan i župa na Poljudu u Splitu svečano su proslaviti blagdan sv. Ante Padovanskoga u utorak, 13. lipnja središnjim euharistijskim slavljem koje je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan. Mnoštvo vjernika najprije se u tradicionalnoj procesiji uputilo oko samostana sv. Antuna, noseći njegov cvijećem okićeni kip, a zatim je u dvorištu samostana služena misa, koju je svojom pjesmom animirao mješoviti župni zbor.

Obraćajući se mnoštvu okupljenih vjernika mons. Bogdan je govorio o životu sv. Antuna Padovanskoga koji je živio svega 36 godina na prijelazu iz 12. u 13. stoljeće, a u vrijeme velikih društvenih previranja i gospodarskih promjena u cijeloj Europi. Povijest bilježi samo istaknute pojedince i protagoniste društvenih događanja njegova vremena. O svetome Anti napisane su knjige i održane stotine tisuća propovijedi, a njegova zvijezda ne zalazi i neviđeni je fenomen u povijesti Katoličke Crkve, kazao je na početku svoje propovijedi biskup Bogdan. Govoreći o bremenitome životu sv. Antuna Padovanskoga naglasio je da je unatoč kratkome životnome tijeku ostavio dubok životni trag te i danas sveti Ante okreće Crkvi milijune vjernika. „Nitko u Antino vrijeme nije stavljao u pitanje načela o dostojanstvu braka i obitelji, o zajednici muškarca i žene a ravnopravnost spolova življena je i tumačena onako kako je upisana u ljudsku narav: muško je muško sa svim svojim oznakama i osobinama, a žensko je žensko sa svim osvojim odlikama. To je svetinja i u to se ne smije dirati. Što je Božjim prstom upisano u ljudsku narav i poslije potvrđeno u biblijskoj objavi, zajedništvo života u ljubavi muškarca i žene Krist Gospodin uzdigao je na dostojanstvo sakramenta. I u to se nije smjelo dirati onda, a ne smije se ni danas“, upozorio je biskup Bogdan.

Isus je od rane mladosti bio u središtu Antunova života. Bio je smisao svih njegovih pothvata, jedini cilj i svrha svega njegova djelovanja. Mons. Bogdan istaknuo je Antinu temeljitost i neutaživu žeđ za upoznavanjem Isusa, čitao je Bibliju i crkvene oce što mu je davalo odgovore na brojna životna pitanja. Bio je veliki propovjednik. „Iz svoga srca i duše prelijevao je Božju mudrost u srca i duše svojih slušatelja, izgledalo je to kao duhovna transfuzija ili izravna infuzija. To umiju sveti i bogobojazni ljudi. Samo je svetost autentična“, naglasio je vojni ordinarij zaključivši da je sv. Ante uvijek vodio ljude ne sebi nego k Bogu.

Na kraju misnoga slavlja, kojemu su nazočili novoizabrani splitski dogradonačelnici Jelena Hrgović i Nino Vela, riječ zahvale uputio je župnik fra Frano Delić. Rijeka vjernika Splita i okolice i ove je godine svjedočila koliki je trag u Crkvi ostavio ovaj svetac čijem zagovoru se utječu svi vjernici, a osobito djeca. Župa svete Trojice za blagdan sv. Antuna Padovanskog pripremala se trodnevnicom od 10. do 12. lipnja. Središnjem euharistijskom slavlju prethodila je misa s blagoslovom djece i cvijeća koju je koju je kao i trodnevicu predvodio fra Ivan Matić, voditelj Kuće susreta TABOR u Samoboru.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...