Župa sv. Josipa na splitskom Mertojaku proslavila 25. obljetnicu postojanja

Župa sv. Josipa na splitskom Mertojaku svečano je proslavila blagdan svoga nebeskog zaštitnika i 25. obljetnicu postojanja u ponedjeljak 20. ožujka. Središnje misno slavlje u ispunjenoj crkvi sv. Josipa predvodio je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić u koncelebraciji sa župnikom don Vjenceslavom Kujundžićem i još osam svećenika. Na početku misnoga slavlja nadbiskup je čestitao imendan svima koji nose ime sv. Josipa, župi blagdan zaštitnika i 25. obljetnicu postojanja čije se obilježavanje poklapa s Godinom očinstva.

U svojoj je propovijedi nadbiskup Barišić govorio o sv. Josipu čiji je lik u povijesti Crkve polagano otkrivan, tako da neki tvrde da je štovanje toga svetca započelo tek u 9. stoljeću. U 17. st. se uspostavlja zapovjedni blagdan, 1867. proglašen je zaštitnikom Hrvatskog sabora, a 1870. zaštitnikom Crkve. Papa Franjo ga je 2013. uveo u kanon mise. U Novom zavjetu o njemu nema mnogo toga zapisanog, ali se govori za Isusa da je bio sin drvodjelje odnosno tesara. U Isusovim prispodobama možemo uočiti različite slike iz takvog stila života, što pokazuje da je Krist učio od sv. Josipa, „koji mu nije bio roditelj ali ga je Isus zvao svojim ocem“, kazao je nadbiskup.

Iako se Bog Josipu objavio u snu, Josip nije bio sanjar za budućnost, nego je bio pozvan otkrivati i ostvarivati ono što mu je objavljeno. Bio je čovjek odluke i povjerenja, kojemu je povjerena jedinstvena uloga u povijesti spasenja: briga za utjelovljenoga Boga. Bio je pravednik jer je živio od riječi Božje koju je i vršio. U svom je životu vršio ulogu „duhovnog oca“ te je bio „odgovoran“ za Isusov rast u mudrosti, dobi i milosti, istaknuo je nadbiskup.

U tom se surječju nadbiskup obratio župljanima na Mertojaku, a na poseban način roditeljima potaknuvši ih da ne budu „pasivni kontrolori svoje djece nego aktivni odgojitelji“. Otac i majka nije samo onaj tko pazi da budu ispunjene primarne biološke potrebe njihove djece (hrana, obuća, odjeća, stanovanje…) nego onaj koji djecu hrani sigurnošću i ljubavlju, pažnjom i zagrljajem, poštovanjem i samopoštovanjem, vjerom i povjerenjem te ih odgaja da budu samostalne ostvarene osobe. I kada nisu neke potrebe ispunjene zbog nedostatka materijalnih sredstava, ne smije se kloniti duhom nego zajedno s povjerenjem u Gospodina hoditi naprijed u kreposti, poručio je nadbiskup Barišić.

Na kraju misnoga slavlja riječ zahvale uputio je župnik Kujundžić koji već 13 godina duhovno skrbi za župljane sv. Josipa. Čestitao je Dan Kotara i Dan škole, a svim župnim zborovima pod vodstvom prof. Mirjam Zubanović 25. rođendan kazavši da oni „s ljubavlju pjevanjem liturgiju čine više nebeskom nego zemaljskom“. Zahvalio je ministrantima, svima koji se brinu o uređenju crkve i crkvenoga ruha na poseban način župljanki Cviti koja svaki dan dolazi u crkvu (kad nikoga nema) kako bi provjerila je li sve u redu. Kao mali znak priznanja za sav uloženi trud primila je zahvalnicu iz ruku nadbiskupa. Župa je iznjedrila i svećeniku don Mislava Šaškora na kojega je ponosna. Župnik Kujudnžić zahvalio je svim svećenicima od prvoga župnika don Ivana Čotića pa do svih onih koji su pomagali u župi, a na poseban način ovogodišnjem prevoditeljem trodnevnice prof. dr. don Marinku Vidoviću i predvoditelju slavlja nadbiskupu Barišiću.

Župa je osnovana 1. rujna 1991. godine i povjerena je svjetovnim svećenicima, a nastala je od dijela župe Srca Isusova na Visokoj, kao i od dijela župe Gospe od Milosrđa na Žnjanu. Prvi župnik novoosnovane župe bio je don Ivan Čotić. Budući da je župa bila bez župne kuće, župniku je u početku bilo dozvoljeno, prema odluci osnivanja župe, da može stanovati i izvan teritorija župe, dok ne pronađe nekakav prostor za župnu kapelu i sebi za privremeno stanovanje na području župe. Poslije nekog vremena i to je bilo riješeno, naime, uz razumijevanje gradskih vlasti župi je dodijeljen prostor protuatomskog skloništa dječjeg vrtića i već je 15. prosinca 1991. godine tu rečena prva župna misa. Za prostorije župnog ureda poslužio je prostor u iznajmljenom prizemlju stambenog nebodera. Župni stan, kao i ostale pastoralne prostorije, nalazi se u sklopu crkve. Župne matične knjige počele su se voditi od 1996. godine, kada je župa dobila uvjete za djelovanje i kada je izgrađena sadašnja crkva, koja je posvećena 2001. U proteklih 25 godina u župi je bilo 1187 krštenja, 1602 krizmanika, 1840 prvopričesnika, 285 vjenčanja i 882 sprovoda. Za razliku od prošlih godina kada je godišnje znalo biti i po 60 krštenja, prošle godine bila je samo 27 krštenja i 3 vjenčanja, a 53 sprovoda. Na području župe danas ima oko 8.000 stanovnika te je živa i aktivna zajednica.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...