Fra Mario Jurišić u rodnoj župi o. Ante Gabrića u Metkoviću

U sklopu obilježavanja Dana oca Ante Gabrića u Metkoviću, u nedjelju 26. veljače u crkvi Sv. Ilije- rodnoj župi oca Gabrića, večernje misno slavlje predvodio je fra Mario Jurišić, svećenik koji je bio župnik te župe kada je misionar o. Ante posjetio rodni Metković nakon 31 godine iz daleke Bengalije. U koncelebraciji je bio župnik fra Ante Bilokapić.

U propovijedi je istaknuo veličinu, možda najvećeg misionara u Hrvatskoj, kako je rekao - uskoro blaženika i sveca, koji se poput Krista brinuo i za dušu i tijelo čovjeka. Otac Ante nije štedio sebe, bio je slaboga zdravlja - al slabo se i hranio, klečao, molio, postio, bičevao se, malo spavao. Sveta Majka Terezija je Majka Indije, a slobodno možemo reći da je o. Gabrić Otac siromašnoga i dragoga indijskoga čovjeka. Uvijek je bio radostan i moćan u svim poteškoćama na koje je nailazio u svom radu,jer je Isus Krist bio njegova snaga i jakost, kao i nebeska Majka Marija i njegova majka koja mu je dala blagoslov na rastanku, na odlasku u Indiju i pratila ga molitvama.

Kad je umro o. Ante, Majka Terezija je rekla - ljudi su u Bengaliji po Anti Gabriću dobili Isusa, preko njega doznali da ih dragi Bog voli, on je sigurno u nebu! Puno je ljubio Spasitelja i čovjeka! Pokojni kardinal Franjo Kuharić za o. Gabrića je rekao da je Ante Gabrić na čast Crkvi u Hrvata - neka ga Božja providnost okruni i čašću oltara!

Kad je pokrenut postupak za njegovo proglašenje blaženim prije dvije godine, čime se o. Gabrića može zvati slugom Božjim, kardinal Bozanić je rekao - njegov grob postao je mjesto molitve i hodočašća. Postoje i pisana svjedočanstva o njegovom svetom životu i plodnom apostolskom djelovanju kako za njegova života, tako i poslije njegove smrti. Glas o njegovoj svetosti raširen je u objema njegovim domovinama - Hrvatskoj i Indiji.

Radio je među hindusima, muslimanima, malo je bilo katolika - on je svakome pomagao, nije gledao tko je tko, već tko je bio u nevolji - taj je bio prvi, istaknuo je fra Mario. Postulator njegove kauze o. Antun Volenik kaže da ima 19 eminentnih imena iz Hrvatske, 33 iz Indije koji su spremni svaki čas svjedočiti o Antinoj svetosti. Već imaju tri čudesna ozdravljenja po zagovoru o. Ante, i to bi bilo dovoljno da ga ubrzo vidimo na oltaru kao blaženika i sveca,no to je Božja stvar, a naša da za to molimo, zaključio je fra Mario Jurišić. Nakon mise vjernici su mogli uzeti novu 55. knjigu fra Marija pod naslovom „Smijeh je najbolji lijek" čiji je cilj šalama nikoga ne uvrijediti, već razveseliti.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...