Uskrsno slavlje u splitskoj prvostolnici

Blagoslovom vode i škropljenjem vjernika počelo je misno slavlje na svetkovinu Uskrsnuća Gospodinova, 5. travnja, u splitskoj prvostolnici svetoga Dujma, koje je predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić.





"Na grob se ne trči, a još manje utrkuje. Ide se s poštovanjem i polaganim koracima. Redovito se vraćamo malo brže, ne iz straha, već da se opet uključimo u ritam svakodnevlja", rekao je na početku homilije nadbiskup i podsjetio kako današnje evanđelje po Ivanu govori o poremećenom ritmu hoda na grob. "Marija Magdalena, koja prvog dana u tjednu dođe na Isusov grob, upozorava učenike da nešto s grobom nije u redu. Petar i Ivan, zvan ljubljeni učenik, trčahu na grob. Ljubljeni učenik preteče Petra, ali ga pusti prvog da uđe u grob. Što je sve prolazilo njihovom glavom i srcem, možemo samo zamisliti. Petar je bez odgovora. Odgovor ne nalazi čovjek, već ga Uskrsli Krist objavljuje svojim ukazanjima koja se događaju toga istog prvog dana u tjednu". Ukazanje uskrslog Krista, odvaljen grobni kamen i prazan grob od sada više nisu znaci zabrinutosti, nego postaju znaci trajnog čuđenja, znaci nade, života i radosti, istaknuo je nadbiskup. "Uz to, ljubljeni učenik podsjeća nas na poznavanje Pisma 'jer oni još ne upoznaše Pisma, da Isus treba da ustane od mrtvih'. U svjetlu Pisma, Riječi Božje, on otkriva raspetu ljubav koja nas ljubi preko svake moguće mjere. Božja Riječ je životvorna, oživljava, uskrisava".



Nadbiskup je dodao kako pročišćenim i iskrenim srcem najbolje se vidi, jer ono bitno za oči je nevidljivo i tko želi Isusa upoznati, zavoljeti, zaljubiti se, treba se družiti, posjećivati, razgovarati, čitati Njegova ljubavna Pisma.



Nadbiskup je važnim istaknuo kako je Riječ Božja nadahnuta onim istim duhom Božjim, koji je uskrisio Isusa i najsnažnije je doživljavamo susrećući se s njom u zajedništvu nedjeljnog slavlja. "Nedjelja je prvi dan novog tjedna, dan proslave i susreta s uskrslim Kristom. Kao i prvi svjedoci uskrsnuća, i mi se okupljamo svake nedjelje da bismo snagom Pisma i u lomljenju kruha vidjeli i povjerovali u Uskrsloga". Nadalje ukazujući na važnost nedjelje nadbiskup je kazao da nedjelja kao prvi dan u tjednu, ima u sebi snagu ukloniti grobni kamen, osvijetliti i dati smisao radnom tjednu kao i svim danima tjedna. Dodao je kako nedjelja otvara nove horizonte u kojima se dotiču i otvaraju Radosna vijest evanđelja i kultura života i kako nas nedjeljno slavlje osposobljava i vidjeti i povjerovati.



Polazeći od činjenice da nas Uskrsli Krist želi u dinamici svoje ljubavi izvesti iz raznih oblika grobnih zarobljenosti u koje možemo upasti živi i druge pokopati prije naravne smrti moguće je istaknuo je nadbiskup "otkotrljati grobni kamen mržnje, osvete, nasilja iz našega srca i doživjeti radost uskrsnuća u iskustvu mira, pomirenja i praštanja. Moguće je izaći iz tame i zamrlosti individualizma, te vidjeti i povjerovati u blagoslovljeni život zajedništva. Moguće je napustiti grob sebičnosti, i s većom odlučnošću novog pogleda nade i povjerenja zauzimati se za opće dobro". Isus koji je osvijetlio tamu groba, kazao je nadbiskup, i hrabri nas da se ne bojimo povijesti već da dižemo nakotrljana ideološka grobna kamenja, jer previše je danas navaljenog, starog i novog, tereta pod kojim se život guši i zamire. Najgore je ako se na to naviknemo, te nam takvo grobno stanje postane normalno, kazao je nadbiskup.  No dodao je kad je netko zahvaćen Kristovim uskrsnućem i otvoren Njegovoj riječi,  onda postaje kvasac kulture života, koja se zauzima za dostojanstvo svakog čovjeka i uklanja grobni kamen materijalno ugroženih i moralno degradiranih.
Pozvao je vjernike da iskrenim i vjernim nedjeljnim susretom, oživljeni Božjom riječju i kruhom života hrabrije dižu grobni kamen s tjedna i vremena naše nezaposlenosti, osobito mladih za koje je radno mjesto svojevrsno oživljavanje iz groba beznađa.
Zapitao se što nam govore naše nijeme i prazne kolijevke, u koje sve rjeđe polažemo novorođeni život, a sve češće život prenosimo u grobove i je li to znak, života ili smrti?  Istaknuo je kako su djeca neizmjerno bogatstvo u svakom društvu i kako je rekao tamo gdje je smrt jača od života, gdje se više umire nego rađa, Uskrs je udaljen i odsutan i treba ga u nadi čekati. No, s uskrslim Kristom, kršćanin, ljubljeni učenik, koji je vidio i povjerovao, ne zaustavlja se nemoćno i beznadno pred poteškoćama i izazovima obiteljskog i društvenog života. Ne gleda ih očima pasivnog kroničara, već ih vidi srcem odgovornog proroka,  ohrabrio  je nadbiskup.
"Uskrsli Kriste, novost Tvoga uskrsnuća zahvaća sva naša ograničenja i zarobljenosti. Daj da mi, koji se prvog dana u tjednu - nedjeljom - hranimo Pismima i Kruhom života, budemo vjerodostojni svjedoci Tvoje ljubavi i radosni navjestitelji Tvoga uskrsnuća. Uskrsli Gospodine, pomozi nam da hrabrije idemo na periferije društva i do grobova naših bližnjih, da i u njima život uskrsne", zaključio je nadbiskup svoju propovijed.
Nakon misnoga slavlja, koje je svojim pjevanjem uveličao Mješoviti prvostolni zbor sv. Dujma pod ravnanjem kapelnika maestra don Šime Marovića, nadbiskup je blagoslovio jelo čestitavši Uskrs svim vjernicima.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...