Nadbiskup Barišić blagoslovio novopostavljeni mozaik crkvi u Zagvozdu

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je u subotu 30. svibnja obred blagoslova novopostavljenog mozaika na pročelju župne crkve Gospe od Karmela u Zagvozdu. Mozaik, površine 20 m2 zavjetni je dar župljana Zagvozda, a izradio ga je od muranskog stakla akademski slikar iz Splita Hrvoje Marko Peruzović.





Da bi crkva Gospe od Karmela u Zagvozdu dobila novi mozaik na pročelju trebalo je točno godinu dana. Zahvaljujući donacijama i pomoći župljana omogućeno je da djelo Hrvoja Marka Peruzovića odsada krasi njihovu župnu crkvu. Lik Marije opisan u Djelima Otkrivenja svjedoči o privrženosti naroda ovog kraja Majci Božjoj i šalje poruku nade sadašnjim i budućim generacijama koje se zateknu pred zagvoškom crkvom. Marijin mozaik ujedno je i simbol identiteta Zagvožđana koji su i u vrijeme turske vladavine bili predani zagovoru Majke Božje. U samo sto godina, dok su još bili pod turskom okupacijom, uspjeli su u svom mjestu sagraditi čak tri crkve: jednu posvećenu Svim Svetima, drugu Marijinom uznesenju i treću Svetom Križu. U svim tim starim crkvama građenim u 17. stoljeću i danas se služe svete misa, a nova zagvoška župna crkva posvećena Gospi Karmelskoj podignuta je u prošlom stoljeću tijekom komunizma. Uz spomenute crkve na području Zagvozda nalaze i kapele sv. Mihovila i sv. Ilije, tako da šest sakralnih objekata u ovom mjestu imotske krajine svjedoči o tome koliko se ovdje sa žarom i vjerom, uz zagovor Majke Božje, branio krst časni i sloboda zlatna. Bilo je tako i u našoj novijoj povijesti, pa kada je prije 25 godina prvi puta zasjedao Hrvatski Sabor Zagvožđani su oduševljeni proslavili rođenje hrvatske države, a pod najezdom nekih novih osvajača u Domovinskom su ratu s krunicom oko vrata branili svoju domovinu. Uvijek uz Mariju i pod njenim zagovorom gradili su identitet svog mjesta, svoju kulturu i tradiciju.  Ljubav prema Mariji i svojoj domovini posvjedočili su i odabirom dana posvete novog mozaika s Gospinim likom. Naime, 30. svibnja koji se nekada slavio kao Dan državnosti, a danas ga obilježavamo kao Dan Hrvatskog Sabora, splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić na prigodnoj je svečanosti blagoslovio ovo umjetničko djelo u koje je njegov autor ugradio čak 350 tisuća komadića muranskog stakla."Marija je pralik u kojem Crkva upoznaje poruku i put do savršenog jedinstva s Kristom. Ona je uzor na koji se Kristova Zaručnica oslanja u završavanju apostolskog zadatka", kazao je na počeku nadbiskup Barišić i pozvao da s gorljivim srcem i  pažljivom dušom proslave sveti čin blagoslova mozaika. U nastavku govoreći o privrženosti puka ovoga kraja Majci Mariji nadbiskup je istaknuo kako su ovdje zvona zvonila Majci Mariji tri puta dnevno i kada nije bilo crkve, te se tako pozdravljalo Blaženu Djevicu Mariju, nju koja je darovala puku Boga. "To je tako važno", kazao je nadbiskup "da je trebalo tri puta vjernika na dan  posvijestiti na taj događaj".



O djelu Hrvoja Marka Peruzovića govorio je i povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Stanko Špoljarić. Kazao je da je djelo autora njegovo "poniranje u temu, življenje sadržaja" i kako je ovo uistinu vrijedno djelo koje će postati zaštitni znak ne samo Zagvožđana nego i šire.



Postavljanje mozaika na pročelju zagvoške župne crkve započelo je prije otprilike godinu dana, nedugo nakon dolaska novog župnika don Ivana Ćubelića. Kao domaćin i pokretač postavljanja mozaika na pročelje ove crkve kod njegova blagoslova don Ivan je kazao kako su strane vlasti i nasilja bili razlozi da smo od Majke Božje tražili ne samo duhovnu nego i vremenitu pomoć i zaštitu. Marija nam je i u Domovinskom ratu bila od pomoći kad su je branitelji  krunicom oko vrata molili za zaštitu." U zahvalu za sve milosti koje nam je od Boga isprosila, a s čvrstom vjerom i nadom u trajni savez hrvatskog naroda s nebeskom Majkom Marijom od srca joj podižemo ovu sliku. Njoj na slavu a budućim naraštajima Marijinim štovateljima  na poticaj" zaključio je don Ivan.



Molitveni program svečanosti posvete mozaika predvodio je mladi svećenik Splitsko makarske nadbiskupije don Ante Rako, rodom iz Zagvozda, a recitalom ga je obogatio i don Marijo Čagalj, župnik u Runovićima, inače rodom iz Zagvozdu susjednog Medova Dolca. Uz župni zbor i zagvošku klapu Bikovski slavuji pjevao je i splitski Zbor liječnika pod vodstvom maestra Blaženka Juračića. Liječnici su nakon molitve i blagoslova i uz našeg poznatog baritona Ratomira Kliškića održali koncert na kojem su Zagvožđane i njihove goste posebno oduševili izvedbom marijanskih i domoljubnih pjesama, a pridružila im se kao domaćin i klapa Biokovski Slavuji.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...