Misom zadušnicom obilježen Dan hrvatskih branitelja grada Splita

Povodom odluke gradskog vijeća grada Splita i na prijedlog branitelja da se 30. svibnja trajno obilježava kao Dan hrvatskih branitelja grada Splita u splitskoj katedrali sv. Dujma  u subotu, 30. svibnja pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Nediljko Ante Ančić je  uz katedralnog župnika don Tomislava Ćubelića predvodio misu zadušnicu za sve poginule i umrle branitelje i za sve one koji su položili svoj život na oltar Domovine.





U homiliji mons. Ančić je podsjetio na 30. svibnja 1990. kao važan dan u novijoj hrvatskoj povijest kada je na taj datum nakon urušavanja totalitarističkog komunističkog poretka demokratski izabran i konstituiran prvi višestranački Hrvatski sabor.  Istaknuo je kako tijekom mnogih stoljeća naše povijesti kad nismo imali svoje države i dok smo živjeli u sklopu  drugih državni tvorevina Hrvatski sabor je kao politička institucija odigrao važnu ulogu u očuvanju hrvatske samobitnosti.


 


Podsjetio je na hrvatske branitelje i rodoljube kada smo bili napadnuti iz zraka s mora i kopna , razarani i okupirani kako se oni nisu štedjeli nego su svoje snage uma, srca i svoje živote stavili u službu Domovine i u zaštitu svih nas. Obraćajući se braniteljima kazao je kako su učinili dobro i plemenito djelo kada su ustali u obranu slobode i dostojanstva svoga naroda da zaštitite tolike ugrožene i pognane, da obrane našu mladu državu i njezine institucije. "Stoga su svi pravi domoljubi na vas ponosni i puni poštovanja za vašu žrtvu i stradanja", kazao je.


 


Važnim je istaknuo kako sloboda kako ona duhovna tako i ona nacionalna mora se izvojevati htijenjem, borbom i žrtvama. Mons.Ančić u nastavku homilije osvrnuo se i na nemile događaje koji nas prate ovih dana i izrazio je svoje žaljenje što "naši branitelji već mjesecima moraju prosvjedovati zbog zapostavljanja, marginaliziranja hrvatskih branitelja što vrijeđa njihovo dostojanstvo kao i vrijednosti za koje su se borili". U nastavku je naglasio kako vlasti i svi odgovorni imaju dužnost razgovarati s braniteljima, započeti dijalog,  saslušati ih te uvažiti njihove opravdane zahtjeve.



Na kraju pozvao je na molitvu za prosvjetljenje, otklanjanje razdora i nesnošljivosti kako bi u dobru išli putem zajedništva, pravednosti i mira.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...