Proslavljena svetkovina Presvetog Trojstva u Rogotinu

Na svetkovinu Presvetog Trojstva u nedjelju 31. svibnja, u istoimenoj župnoj crkvi u Rogotinu  uz župnika don Tihomira Jurčića misno slavlje predvodio je dr. don Edvard Punda, prof. dogmatike na KBF-u u Splitu koji je 16 mladića i djevojaka podijelio sakrament Svete Potvrde.




Osvrnuvši se u propovijedi na svetkovinu Presvetog Trojstva don Edvard je istaknuo kako je sv. Augustin bio najbolji teolog koji opisuje Presveto Trojstvo. "Naš život nije kao život u Presvetom Trojstvu - neprestana usmjerenost na drugoga, već uglavnom usmjerenost na nas same i zbog toga smo zatvoreni. Presveto Trojstvo potpuna je otvorenost, potpuni dinamizam ljubavi", pojasnio je prof. Punda i pozvao vjernike, napose mlade krizmanike, na redovit dolazak na svetu misu, na susret s Bogom, od kojega sve dobivamo i koji svakoga od nas gleda puninom ljubavi, bez imalo osude, i zato nema prednosti  jednog nad drugim.



"Bez Isusa Krista ne možemo potpuno razumjeti niti život niti Boga, on nas uvodi u istinu da prihvatimo sebe i vidimo u stvarnosti, jer svi imamo makar malo bolje mišljenje o sebi nego što stvarno jesmo. Bez Boga iskusit ćemo da smo sami" kazao je don Edvard i ukazao na primjer sv. Male Terezije koja je rekla da kada dođe pred Presveto Trojstvo, želi doći praznih ruku i ne želim donositi svoja djela, po kojima se ne može spasiti, nego kako želi doći praznih ruku, da sve njezine zasluge budu one koje je Isus učinio za nju.



"Vidite, kako je kršćanstvo predivno, ono nas uistinu oslobađa, trebamo uzeti samo zasluge Isusa Krista i predati ih Gospodinu", naglasio je propovjednik, te pozvao na rast u spoznaji Isusa Krista. Istaknuo je kako to nije nimalo lako, jer se trebamo osloboditi samih sebe, svojih misli. "Ništa nismo zaslužili, sve dobivamo na dar, istina jest, da nismo navikli na 'besplatno' kršćanstvo, navikli smo na teže kršćanstvo, koje je više prirodna religioznost, a to je trgovački odnos s Bogom. Time, kršćanstvo puno puta nije predanje Bogu nego stavljanje Boga u svoju službu", kazao je don Edvard.



Misno slavlje koje je počelo tradicionalnim trostrukim ophodom oko crkve Presvetog Trojstva uzveličali su pučki pjevači župe i ženska klapa Providenca koju vodi Mila Žderić. Inače, klapa Providenca iza sebe ima nekoliko uspješnih nastupa, od kojih su neki bili humanitarnog karaktera.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...