Svetkovina Velike Gospe u Slatinama na Čiovu

U župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Slatinama na otoku Čiovu, u subotu 15. kolovoza proslavljena je svetkovina Velike Gospe zaštitnice župe. Svečano misno slavlje i mjesnu procesiju predvodio je prof. dr. don Alojzije Čondić - profesor na splitskom KBF-u, uz koncelebraciju župnika don Ante Čulića, fra Nediljka Jerkana, don Ciprijana Dukića, don Stipana Bodrožića, don Marina Barišića i don Marija Matkovića. Misno slavlje glazbeno je animirao župni zbor pod vodstvom Miroslava Miše. U procesiji koja je prethodila misnom slavlju i u kojoj su Gospin kip nosili vatrogasci DVD Slatine uz mnogobrojne mještane Slatina sudjelovali su brojni Gospini štovatelji iz župe i Trogirskog dekanata.


"Okupili smo se u ovom svetištu kao vjernici, hodočasnici da proslavimo Boga na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Slavimo Mariju koja je dušom i tijelom uznesena na nebo jer je Bog po njoj i u  njoj učinio velika djela i mi u njoj vidimo neugasivo svjetlo i nalazimo sigurna vodiča k izvoru kojem se trebamo vratiti na ovozemaljskom proputovanju" kazao je na početku propovijedi don Alojzije Čondić. Istaknuo je kako u  Marijinu uznesenju otkrivamo ljepotu čovjekove duše i tijela koji su poprimili Božansko dostojanstvo pa danas slavimo dostojanstvo svoje duše i tijela i zato se prema tijelu treba odnositi s poštovanjem, a ne ga svoditi na potrošnu ambalažu jer u tijelu treba zasjati Božanska slava. Dodao je kako uznesenje u nebo ne dolazi samo od sebe, nego ga treba izvojevati osluškujući Božju volju.
"Ljudski život na zemlji je hod koji se ostvaruje napetim borbama između žene i zmaja - dobra i zla, ljubavi i beznađa. S jedne strane je žena zaodjenuta suncem, a to je Marija  koja je slika Katoličke Crkve, a s druge strane je zmaj koji stade pred ženu koja imaše roditi, donosi život, a odmah ga netko hoće uništiti. Ta žena stvara život -  obitelj, odnosno radi se o Crkvi koja u Božje ime čini širu obitelj  sa svrhom navještaja vječnoga života - spasenje čovjeka i svijeta. Međutim zlo kao zlo ne miruje - ispriječio se snažni crveni, sebični, nasilni i nemilosrdni zmaj koji i na nas nasrće izvana i nama postavlja zamke osobito onda kada želimo biti sabrani, živjeti kršćanski  pošteno i u molitvi". U nastavku don Alojzije je istaknuo kako danas u suvremenom svijetu postoji zmaj u obliku suptilne zavodljivosti, nasilja,  materijalističkih ideologija, koje tvrde da je apsurdno misliti na Boga i njegove zapovijedi - slaviti Mariju, da je zaostalo ići u crkvu i obavljati sakramente te da treba živjeti svoj živo i to proglašavaju vrhuncem života. "I danas je zmaj stao pred čovjeka, osobito pred ženu te je  omalovažava. Kada se oskrvne duhovnost, ženstvenost i majčinstvo u ženi, kako će se čovječanstvo obnoviti i ostvari, kako ćemo ići naprijed" upitao je propovjednik i dodao kako vjernik treba trajno bdjeti jer zmajeva želja je uništiti život u ženi, ugrabiti Isusa, obezvrijediti bračni i obiteljski savez kao izvor života te slomiti čovjekov identitet kojega vjernici izgrađuju po Djevici Mariji. Taj zmaj želi pomutiti Božji plan, svodeći čovjeka na potrošača, učiniti ga ovisnim o porocima i lakim zavodljivostima. "Zar i  u našem društvu neki nisu skloniji ideologiji crvenoga zmaja,  pa stvaraju podjele, pomutnju i lažna obećanja. Hvalimo se da imamo i imamo tako lijepu zemlju, a zbog nereda, nerada i neodgovornosti mnogi trajno iseljavaju. To su bitna pitanja za svakoga od nas"., naglasio je don Alozije te dodao da je važno osobito u braku da su supružnici pozvani jedno drugo s poštovanjem doživljavati i oni koji se pripremaju na brak. Samo se utječući Mariji moguće je očuvati jedinstvo života i vjere  sve drugo je uzaludno.



U nastavku propovijedi kazao je da taj zmaj izgleda nepobjediv, ali u središtu današnje svetkovine jest radost života u Bogu i s Bogom jer je zmajevu glavu zgnječila žena, Gospa zato je pozvao da s vjerom uronimo u Marijin život jer ona je žena koju je Bog izabrao, a Crkva je oduvijek časti. "Zato zavapimo Mariji kraljici neba i zemlje da nam pomogne u pobjedi mira, a ti Marijo Zvijezdo mora moli za nas da ne potonemo nego da ti i Otac nebeski u nama i mi u vama nađemo svoje sklonište", zaključio je propovijed don Alojzije Čondić.
Pri kraju misnog slavlja župnik don Ante Čulić zahvalio se propovjedniku na poučnim i poticajnim riječima te braći svećenicima koji su koncelebrirali, ispovijedali i predvodili trodnevnicu, kao velikom i malom župnom zboru te svim onima koji su na bilo koji način doprinijeli da se ova svetkovina Blažene Djevice Marije proslavi dostojanstveno.
Pri kraju misnog slavlja župnik don Ante Čulić zahvalio se propovjedniku na poučnim i poticajnim riječima te braći svećenicima koji su koncelebrirali, ispovijedali i predvodili trodnevnicu, kao velikom i malom župnom zboru te svim onima koji su na bilo koji način doprinijeli da se ova svetkovina BDM-e proslavi dostojanstveno.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...