500. obljetnica ustoličenja Petra Berislavića kao hrvatskog bana

Na inicijativu  i organizaciju udruge VELUR iz Trogira te župe sv. Jakova apostola iz Trogira, uz suorganizaciju OŠ "Petar Berislavić" i Matice Hrvatske - ogranak Trogir, 16. svibnja održan je vjersko - znanstveno - kulturni program povodom 500. obljetnice ustoličenja bana i biskupa Petra Berislavića - trogirskog i hrvatskog velikana, koji je položio život na oltar Domovine. Svečano misno slavlje održano je u katedrali sv. Lovre koje je predvodio prof. fra Gabrijel Hrvatin Jurišić uz koncelebraciju župnika slavljeničke župe prof. fra Nediljka Jerkana, trogirskog dekana don Pavla Piplice i fra Ferde Jukića uz pratnju mladog župnog zbora župe sv. Jakova kojim ravna maestrica Ivana Milin. Na misnom slavlju nazočili su sudionici, uzvanici, mediji, učenici i učitelji škole koja slavi svoj dan i vjerni puk, među kojima je bio i gradonačelnik Ante Stipčić sa svojim suradnicima.


 



U propovjedi fra Gabrijel je  govorio o  Trogiru i trogirskim velikanima koji su proslavili Trogir, Hrvatsku i Svijet kao što su: sv. Ivan Trogirski - prvi trogirski biskup, Radovan - graditelj trogirske katedrale oko 1200. godine, blaženi Augustin Kažotić - prvi hrvatski blaženik, Blaž Jurjev Trogiranin - jedan od njistaknutijih slikara Dalmatinske umjetničke škole, Andrija Aleši - koji je izgradio krstionicu u trogirskoj katedrali, Nikola Firentinac - čije je djelo kapela sv. Ivana Trogirskog, Ivan Duknović - koji se proslavio sa svojim djelima  na dvorima u Rimu i Budimu, Ivan Lucić - on je prvi čovjek koji je napisao modernu znanstvenu povijest Hrvatske. Među takve velikane spada ban i biskup Petar Berislavić - hrvatski mučenik koji je položio život na oltar domovine. Svi spomenuti, među brojnima su bili duboki vjernici, karakterni ljudi, znanstvenici europskog formata i domoljubi koji su se borili za interese svoga naroda i domovine. "Današnja geracija, maladi i stari, jednako smo dužni poput njih  poštivati ljude, braniti interese svoga naroda te biti na braniku vjere i Domovine. Ova današnja 500. obljetnica ovog velikana  koji je postao hrvatskim banom, neka bude svima nama poticaj da kao ljudi, kršćani i vjernici, uvijek se zapitamo što ja mogu učiniti da budem sretan i ljudi s kojima živim, što ja mogu učiniti za svoj narod i moju crkvu. Svi moramo učiniti nešto dobro u ime Boga i na čast te korist svoga hrvatskoga naroda koji oduvijek pripada zapadno europskoj kulturi i branio je interese Boga i poštenog čovjeka. Danas smo mi na redu, da mi damo obol toj velikoj misiji", zaključio je fra Gabrijel Hrvatin Jurišić.


Nakon svečane sv. mise u graskoj Loži priređen je znanstveno - kuturni program na kojem su uz himu i minutu šutnje položeni vijenci i svijeće ispred reljefa bana i biskupa Petra Berislavića. U programu su govorili: ravnateljica Gordana Cvitanović, župnik fra Nediljko Jerkan, predsjednik udruge VELUR Ivan Marjanica, dogradonačelnik Radovan Slade Šilović, predstavnica Matice Hrvatske - ogranak Trogir prof. Danka Radić, a recitirali su: Vanja Aranza, Davor Kostović i povijesna grupa OŠ "Petar Berislavić".


Znanstveno predavanje održao je prof. fra Gabrijel Jurišić te istaknuo da Grad, župa sv. Jakova gdje je biskup i ban Petar Berislavić u crkvici Gospe kraj mora održao svoju mladu misu, OŠ koja nosi njegovo ime imaju svetu dužnost i obvezu veličanstveno  proslaviti 2020. godine 500. obljetnicu smrti biskupa i bana Petra Berislavića te organizirati međunarodni simpozij u njegovu čast. Za taj događaj trebali bi biti zainteresirani ne samo Trogir, nego i Splitsko-makarska nadbiskupija, sveučilište u Splitu  HAZU, Matica Hrvatska. Treba zainteresirati grad i biskupiju Vesprim u Mađarskoj čiji je bio  biskup i tamo je pokopan nakon pogibije u borbi s Turcima na Vražjoj Gori  1520. Papa Lav X, ne znavši za njegovu smrt promaknuo ga je u kardinala. Taj simpozij trebao bi biti objavljen u posebnom zborniku, koji će biti veliki dar  Trogiranima,  cijeloj Hrvatskoj i Svijetu. Prvu brončanu bistu treba postaviti na ulaz u Grad ili u OŠ koja nosi njegovo ime. Spomen ploču na njegovu rodnu kuću u Trogiru postavilo KUD "Radovan" 1930. godine, a reljef kojeg je izadio Ivan Meštrović 1933. u trogirskoj Loži, kojeg su talijanski okupatori uništili, a na isto mjesto je postavljena replika 1970. U zagrebačkoj katedrali 1971. godine postavljena je njegova bista. - Budimo ponosni što nam je Bog dao tako velikog vjernika, biskupa , bana i mučenika za grb časni i slobodu zlatnu - zaključio je fra Gabrijel Hrvatin Jurišić.


Hrvatski ban i biskup Pear Berislavić rođen u Trogiru 1475. godine i  mučenički preminuo na Vražjoj Gori 1520. godine.  Postaje Veprimskim biskupom 1512., a 1513. Hrvatskim banom. Bio je na glasu kao gorljivi zaštitnik katoličke vjere, neustrašivi branitelj Domovine i oštroumni državnik. Svugdje zasluženo čašćen i poštovan. U svim njegovim djelovanjima isticala se vjera i  ljubav prema domovini. Ostao je zapamćen kao učen i obrazovan čovjek Europe, nepokolebljiv i nepotkupljiv, hrabar i častan čovjek , hrvatski domoljub, biskup i vojskovođa.


Naredne godine imamo dvije obljetnice, 540 godina rođenja i 490 godina smrti bana i biskupa Petra Berislavića, što će se također obilježiti na odgovarajući način, jer to je najmanje što možemo napraviti za njega, nakon svega što je on učinio za nas - naglasio je zamjenik gradonačelnika Radovan Slade Šilović.


Učenici OŠ "Petar Berislavić" nasvili su sa drugim dijelom kulturnog programa i tako je obilježen dan njihove škole.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...