Vazmeno bdjenje u katedrali sv. Dujma

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je obrede Vazmenoga bdijenja, 19. travnja, u splitskoj prvostolnici sv. Dujma, čime je zaključeno Vazmeno trodnevlje i započela proslava uskrsnuća Gospodinova. U koncelebraciji su bila petorica svećenika na čelu s mons. Dragom Šimunđom. Svečani Exultet otpjevao je don Ivan Urlić, a za vrijeme mise pjevao je katedralni zbor pod ravnanjem mo. don Šime Marovića.





"Slavimo svetu vazmenu noć Kristova uskrsnuća. Slavimo prijelaz iz tame u svjetlo, iz smrti u život. Događajem Kristova uskrsnuća Gospodar povijesti našega života želi nam reći važnu poruku: Bog je na strani dobra, a ne zla, na strani ljubavi, a ne mržnje, na strani života, a ne smrti. Uskrsnućem je prijeđen najdublji jaz i najduži most koji je spojio razdvojenost neba i zemlje, čovjeka i Boga", rekao je nadbiskup na početku prigodne homilije. Nadodao je da to nije običan, jednostavan prijelaz nego novo Božje stvaranje, i zato evanđelist govori o prvom danu tjedna novog stvaranja. Povezavši taj događaj s prvim danom stvaranja svijeta, nadbiskup je podsjetio kako je Bog prvo stvorio svjetlo koje je preduvjet za život, koje daje mogućnost komunikacije, susreta, spoznaje, slobode, istine i progresa. "Ovo prvotno stvaranje daje nam mogućnost da možemo bolje shvatiti stvaranje koje slavimo ovu noć. Krist, koji je za sebe mogao reći 'Ja sam svjetlo', rasvjetljuje tamu, otvara grob i daje mogućnost uvjeta života", naglasio je nadbiskup  i ukazao na to da ovaj događaj nije samo Kristov nego i  naš te da smo i mi dionici novog stvaranja. "Mi smo suukopani u Isusovu smrt i suuskrsli smo s njime. Ovo nas mora zaustaviti na trenutak da se prisjetimo važnog trenutka našeg života, krštenja. Moramo se zapitati jesam li ja kršten ili živim dinamiku svoga krštenja. Gospodin želi da mi kao sudionici svjetla budemo na svjetlu i da rasvjetlimo tamu i omogućimo život već ovdje", istaknuo je nadbiskup i nastavio: "Uskrsnuće nije nešto u budućnosti. Ono osvjetlava moje sada i ovdje. Zato smo pozvani živjeti kao djeca Krista uskrsloga i kao svjedoci ovoga svjetla. Potrebno je da nas ovo svjetlo oživi kako bi mogli izaći iz vlastitih tama i grobova te mijenjajući sebe mijenjati svoju sredinu". Na kraju homilije nadbiskup je zamolio Gospodina  da nas ohrabri u našoj stvarnosti i učini znakovima svoje prisutnosti te da nas obdari svojim mirom i ljubavi, nježnošću i milosrđem te učini glasnicima radosti i svjedocima svoga i našega uskrsnuća.


Nadbiskup je potom obavio obred blagoslova poškropivši sabrani vjernički puk koji je tom prigodom obnovio svoja krsna obećanja, a tradicionalni napjev "Vidjeh vodu" otpjevao je katedralni zbor. Nadbiskup je na kraju blagoslovio hranu i svima zaželio sretan Uskrs.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...