Obredi Velikoga petka u splitskoj prvostolnici

Obrede Velikoga petka u splitskoj prvostolnici sv. Dujma predvodio je 18. travnja splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić uz sudjelovanje više svećenika i u nazočnosti mnoštva vjernika. Nakon prostracije i šutnjom iskazane počasti Kristu umrlom na križu za spas svijeta, uslijedila je služba čitanja i pjevanje Muke po Ivanu, koju je otpjevao mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem kapelnika maestra Šime Marovića. Prije ljubljenja križa koje je pratilo pjevanje tradicionalne tužaljke "Puče moj" i obreda pričesti, uslijedila je homilija koju je izrekao katedralni župnik don Tomislav Ćubelić.




U propovijedi župnik je govorio o ulozi svakog od nas u Isusovoj muci i smrti. Kazao je da iz godine u godinu stojimo, gledamo, slušamo i ne prepoznajemo se, a Ivanovu tekstu smo izravno oslikani i mi. "Čovjek se ruga Bogu na križu. Rijetko kad se čovjek ruga patnji i boli bilo kojeg patnika. Isusu Kristu da, i to u lice. I glavari i vojnici, a narod se ne ruga već promatra. I mi danas stojimo i čekamo ishod. To je suvremeni čovjek i kršćanin koji promatra kako svijet postaje bezbožan, ateistički, neetičan, egoističan, zatvoren za Boga. Promatramo kako ovaj svijet odbacuje Boga i kako za njega u našem društvu više nema mjesta. I danas je protjeran i razapet na križ", naglasio je don Tomislav Ćubelić i ukazao na to da križ nije neuspjeh Bogočovjeka. Isus je ubijen smrću na križu, ali je prelomio našu povijest i više ga svijet ne može izbaciti iz sebe, a da s njime ne bude izbačen i ne umre čovjek. Često se čini da smrću na križu kao da Bog ima premalo vlasti nad ovim svijetom, no Bog ne djeluje kako mi to zamišljamo, njegova moć je u ljubavi. Krist je na križu da iskusimo Božju ljubav.


"Ubijanjem Boga na križu i u svakodnevnom životu ne ostvaruje čovjek nadu u bolje već raste prazni prostor naše ljudske pustinje, egzistencije i besmisla. Čovjek treba život na istini. A istina na križu, čvrsto prikovana. Ubojice Boga su nesposobni za promjenu života na bolje. Što su ubojice Boga učinile bolje u društvu i svijetu? Ništa, osim što su dobro plaćeni! Ostavili pojmove pravde, istine i ljubavi bez Boga, a time i bez čovjeka. Nude nam zamjenu za Boga, rastemo na novim temeljima bez istine i etike. Ideologije u gnjileži iza sebe ostavljaju izgubljenog čovjeka, ne žrtvuju ništa za njega. Propale utopije zamjenjuju erom cinizma i lažnog optimizma da dolazi novo vrijeme nade.  A pljačkaju čovjekov duh i uništavaju jezgru ljudskosti", istaknuo je župnik te upozorio da vjerovati u Isusa Krista ne znači biti oslobođen patnje ili smrti. Krist ne privlači patnjom i križem već ljubavlju na križu. Naprotiv, naša je patnja privukla Isusa Krista koji joj daje smisao. Patnja i križ ne traže naš pristanak već ga traži Krist. "Puno je križeva, ali nije svaki oblikovan Kristovom ljubavlju. Svima nam je proći kroz svoj Getsemani. Nema novoga čovjeka i čovještva bez prolaza kroz putove Kalvarije. To je put kršćanina. Ne biti izvan, nego biti unutra, ali sa vjerom sposobnom prepoznati Boga i na križu", zaključio je.


Nakon obreda, po običaju splitske prvostolnice, vjernici su izišli na trg sa sjeverne strane katedrale, a pridružili su im se i vjernici koji su došli iz drugih gradskih crkava. Nadbiskup je izložio Presveto u pokaznicu te je uslijedio ophod po Peripteru katedrale, gdje je udijelio blagoslov gradu i nadbiskupiji.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...