Nadbiskup predvodio misu Večere Gospodnje

"Apostoli kojima ćemo večeras oprati noge još nas jače povezuju sa događajem u Jeruzalemu i s dvoranom Posljednje večere. Okupili smo se u našoj prvostolnici, dvorani u kojoj će Gospodin, zajedno s nama, slaviti svoju pashu. Neka to bude radosno slavlje koje će nas zahvatiti iznutra", kazao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodeći spomen Posljednje večere na Veliki četvrtak, 17. travnja, u splitskoj prvostolnici sv. Dujma. U koncelebraciji je bilo više svećenika na čelu s generalnim vikarom mons. Miroslavom Vidovićem  i mons. Dragom Šimundžom.




"Gospodin je slavio pashu svoga naroda sjećajući se izlaska iz ropstva u slobodu. No Isus uzima kruh i vino i slavi novu pashu te tako postaje otajstveno i trajno vidljiv među nama pod prilikama kruha i vina. Tako se dogodio jedan novi prijelaz, onaj konačni, od ljudske zarobljenosti, straha, izgubljenosti nade, smrti i grijeha u vječni život", kazao je nadbiskup u homiliji. Ukazao je na to da naziv Posljednja večera nije točan iako je opravdan našom ljudskom logikom. "Divno je izrazio misterij euharistije jedan pjesnik: 'Tvoja će večera trajati  dovijeka, a svaka naša večera može biti posljednja'. Mi kažemo da nam je Gospodin ostavio  testamenat. Gledajući ljudski je, jer ljudi ostavljaju ono što imaju, materijalne stvari ili svoje životno iskustvo, poruke. No to su poruke mrtvog za žive, no s Isusom je drugačije, on nam je ostavio poruku živoga za one koji su obilježeni smrtnošću", istaknuo je nadbiskup i nadodao da nam Krist nije ostavio materijalnu baštinu nego puno više, ostavio nam je samoga sebe za sve nas i u tom predanju sebe nama izrazio je svoju neograničenu ljubav, istu onu koju je pokazao perući noge apostolima. Nadbiskup je zaključio da mi nažalost i dalje ne razumjemo ovo otajstvo, jer da jesmo, taj gest ljubavi događao bi se svakodnevno u našim odnosima i u društvu. Služili bi jedi drugima, opraštali bi i imali bi vremena i razumjevnja za bližnjega. "Važno je napomenuti da se ne radi o bilo kakvom služenju već o služenju s ljubavlju jer služenje bez ljubavi je ropstvo. Upravo ljubavi je Kristova poruka koju nam je predao i na koju nas poziva. Ona je bit evanđelja", poručio je nadbiskup i zaželio nam da prihvatimo Isusov primjer i da nam On pomogne da shvatimo ovu bit, srce i smisao našega života.


Potom je nadbiskup oprao noge apostolima, koje su ove godine predstavljali vjernici različitih poziva i poslanja. Misu je pjevanjem obogatio katedralni zbor pod ravnanjem maestra don Šime Marovića. Na Veliku srijedu navečer u splitskoj katedrali počela je molitva Časoslova "Barabana" koju pjevaju kanonici Metropolitanskog kaptola i bogoslovi zajedno s nadbiskupom. "Baraban" se moli na Veliku srijedu uvečer i Veliki petak kroz jutro, a završava na Veliku subotu ujutro.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...