Misa posvete krizme i blagoslov bolesničkog ulja u splitskoj katedrali

U jutro Velikog četvrtka, 17. travnja, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je misu posvete krizme i blagoslov bolesničkog ulja u splitskoj prvostolnici sv. Dujma. Svečanost je započela ispred crkve sv. Filipa Nerija odakle su se svećenici Splitsko-makarske nadbiskupije u procesiji za križem, predvođeni pjesmom bogoslova uputili prema splitskoj prvostolnici gdje su slavili misu kojom su svečano proslavili svoj svećenički dan. Na taj dan ustanove Euharistije, svećenici su obnovili svoja svećenička obećanja, a nadbiskup je posvetio ulje za sakramente krštenja, potvrde, bolesničkog pomazanja i sv. reda.





Pozdravivši provincijala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joška Kodžomana svoje nazočne svećenike, njih oko 120, kao i one koji su bili spriječeni doći, redovnike i redovnice, bogoslove te okupljeni vjernički puk, nadbiskup Barišić je izrazio radost zbog zajedništva i zahvalnost Bogu za veliki dar svećeništva. U homiliji, nadbiskup je naglasak stavio na veličinu i milost svećeničkog dara.
"Kao što su oči sviju u sinagogi bile uprte u Velikog svećenika, Krista, ne zaboravimo da su njegove oči uprte u sve one koje je došao osloboditi i spasiti. Draga braćo svećenici, On je susreo i naš pogled i pozvao nas da uz snagu Duha nastavimo Njegovo poslanje i svećeničko djelovanje", kazao je nadbiskup Barišić i istaknuo da bez Kristova duha ni jedan  čovjek ne bi mogao reći 'ovo činite meni na spomen', 'ovo je moje tijelo i moja krv' ili 'ja te odrješujem od grijeha tvojih'.


"Samo u snazi Kristova duha mi jesmo ono što jesmo. S pravom sv. Pavao pita što imamo a da nismo primili. Svećeništvo je dar na kojeg ne smijemo gledati kao da smo ga primili jednom na svećeničkom ređenju i pripada prošlosti, već je to neprocjenjivo otajstvo u koje moramo uranjati svakodnevno", naglasio je nadbiskup i potaknuo braću svećenike da neprestano otkrivaju taj dar u sebi, da nadiđu propise, okvire humanosti i socijalnih djelatnika, da se oslobode funkcija, uloga i zadataka te da se otvore prema bratu čovjeku. Govoreći o vjernicima kojima su svećenici poslani, nadbiskup je kazao: "Samo povezanost s Bogom omogućuje da budemo prijatelji s čovjekom, i samo onaj koji je prijatelj čovjeku, koji dijeli s njime poteškoće i svakodnevni život, taj može biti most po kojem će čovjek doći Bogu i Bog čovjeku". Služeći se riječima sv. Pavla koje je uputio učeniku Timoteju, nadbiskup Barišić je zamolio braću svećenike da ražare u sebi milosni dar koji su dobili po polaganju njegovih ruku. Pozvao ih je da ga ražare svojim životom, djelovanjem, molitvom i sebedarjem i da se potrude svoj poziv još dublje ukorijeniti u izvor, u temelj, u Krista svećenika čiji je pogled pao na njih i koji ih je želio da u ovom prostoru u vremenu djeluju u njegovo ime.


Na kraju misnog slavlja, nadbiskup je čestitao svim svećenicima njihov dan, osobito onima koji ove godine slave svoje svećeničke jubileje.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...