Velika srijeda u splitskoj prvostolnici

"Završavamo četrdesetsatno klanjanje zahvalnim slavljem u kojem želimo moliti da nas Gospodin još dublje uvede u otajstvo Vazmenog trodnevlja koje je pred nama, da bi mogli biti s njim do kraja. Ovo su spasonosni trenuci koje kao vjernici želimo, u svoj svojoj ograničenosti i grešnosti, što dublje i iskrenije doživjeti", kazao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, predvodeći euharistijsko slavlje na Veliku srijedu, 16. travnja, u splitskoj prvostolnici Sv. Dujma. U koncelebraciji je bilo više svećenika predvođenih prepozitom Metropolitanskog kaptola u Splitu mons. Nediljkom Antom Ančićem, generalnim vikarom mons. Miroslavom Vidovićem i katedralnim župnikom don Tomislavom Ćubelićem.




U propovijedi nadbiskup je naglasak stavio na mjesto gdje je Isus slavio posljednju pashu. "Učenici pitaju Isusa 'Gdje hoćeš da ti pripravimo te blaguješ pashu?'. Oni pitaju za mjesto, no Isus odgovara da odu u grad tomu i tomu i reknu mu da Isus želi kod njega slaviti pashu sa svojim učenicima. Isus nije rekao idite tu i tu, nije im ukazao na mjesto, prostor, već u središte stavlja čovjeka, zajedništvo i odnose", istaknuo je nadbiskup i pojasnio kako je taj neodređeni kod koga Isus želi doći zapravo prepoznatljiv oduvijek. To je Crkva, svaka župna zajednica i svatko od nas kršćana, Njegovih učenika. Tu Isus želi slaviti svoju pashu i tu želi doživjeti zajedništvo s onima za koje daje sebe iz ljubavi. Propitujući se kako je došlo do toga da Juda izda Isusa, nadbiskup je zaključio da je odavna postojala njegova zla skrivena namjera. "Tko je bio Juda? Dok se za ostale učenike govorilo 'reće Toma, Petar, Filip ili Andrija', za Judu piše 'jedan od dvanaestorice zvan Juda'. Ovo 'zvan' je neodređeni oblik i svjedoči o tome koliko je Juda bio neodređen unutar zajednice učenika i udaljen od Gospodina" naglasio je nadbiskup i zaključio da je upravo udaljenost jedan od glavnih razloga zbog kojeg je Juda predao Isusa, i to za 30  srebrenjaka, što je bila cijena jednog roba.
"Ulazimo u ozračje Velikog četvrtka i vrijeme je da provjerimo sebe i svoje namjere. I mi smo u opasnosti da Isusa držimo na distanci umjesto da mu naše srce bude prostor za slavljenje najsudbonosnijeg trenutka za osobni život svih", poručio je nadbiskup potaknuvši vjernike da ne dozvole sebi da ostanu na razini prostora, običaja i tradicije nego da dopuste da Gospodin dođe među njih. Nakon euharistijskoga slavlja, koje su svojim pjevanjem obogatili bogoslovi, procesijom po Peripteru s Presvetim Oltarskim Sakramentom, završilo je četrdesetsatno klanjanje započeto na Cvjetnicu. Drevni je to običaj koji se svake godine obavlja u svim župama Splitsko-makarske nadbiskupije, a u katedrali je po tradiciji trodnevno.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...