Cvjetnica u splitskoj prvostolnici

Na Cvjetnicu, Nedjelju muke Gospodnje 13. travnja, koja uvodi u Veliki tjedan i pripremu za najveći kršćanski blagdan Uskrs, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je procesiju i euharistijsko slavlje u splitskoj katedrali sv. Dujma, uz koncelebraciju prepozita Metropolitanskog kaptola u Splitu mons. Nediljka Antu Ančića, generalnog vikara mons. Miroslava Vidovića te ostale svećenike. "Danas radosno primamo Gospodina u svoju sredinu. Lakše ga je primiti u zidine grada i na najsvečanija vrata, nego ga primiti u svoje srce. No ako ga primimo u svoje srce, onda se sigurno neće dogoditi onaj prijelaz od 'Hosana' prema 'Raspni ga'. Neka vrijeme Velikog tjedna koji je pred nama odredi, ne samo našu tradiciju, već prije svega naše živote i naše odnose", kazao je nadbiskup nakon čega je na Peristilu blagoslovio maslinove grančice i vjernički puk.




Služba Božja s euharistijskim slavljem nastavljena je u katedrali. Nakon otpjevane Muke, nadbiskup Barišić je u prigodnoj homiliji citirao pjesmu u kojoj je pitanje 'Jesi li ti bio tamo kada su razapinjali moga Gospodina?'.  Naglasio je da se to svi trebamo zapitati jer ono što se nekada događalo Kristu, događa se danas tolikim napušenima, ostavljenima i osuđenima. "Danas postoji toliko Pilata koji peru ruke i ne žele se zauzeti za pravednost. Događa se i danas da toliki Petri zanijekaju Boga, a oni koji ga žele braniti primjenjuju silu umjesto snagu svjedočenja. Događa se da Barabe idu na slobodu, a nevini stradaju, da treba prisiliti Cirenca da nosi križ jer sami to ne prihvaćamo. Događa se da poljubac nije čist i da je novac u pitanju", istaknuo je nadbiskup i zaključio da je za svakog od nas odgovor 'Jesam' jer je i naš trn u Njegovom tijelu. Potrebno je da naš pogled, srce i razmišljanje budu usmjereni prema Njegovom licu, izmučenom ali punom milosti i ljubavi koje spašava dostojanstvo svakog čovjeka i otvora ga prema Bogu.


Nakon euharistijskoga slavlja, izlaganjem Presvetoga Oltarskog Sakramenta i procesijom po Peripteru, koju je pjevanjem pratio katedralni zbor i bogoslovi pod ravnanjem maestra don Šime Marovića, započelo je četrdesetosatno klanjanje. Klanjanje je u početku Velikoga tjedna drevni običaj koji se svake godine obavlja u svim župama Splitsko-makarske nadbiskupije, a u katedrali je po tradiciji trodnevno.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...