Križni put župe Kaštel Sućurac

Mnoštvo vjernika iz župe sv. Jurja mučenika u Kaštel Sućurcu, kao i ostalih vjernika iz cijelog Kaštelanskog Dekanata, sudjelovalo je u subotu uoči Cvijetnice, 12. travnja na Križnom putu od svetišta Gospe na Hladi na sućuračkom groblju do starohrvatske crkvice Sv. Jurja na Putalju.




Križni put pod geslom: "S Isusom do izvora svoje vjere i hrvatskog identiteta" ove je godine po treći put organizirala župa Sv. Jurja m., a križni put su predmolili predstavnici svih generacija vjernika: predstavnici župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća, prvopričesnici, krizmanici, majke, očevi, vjeroučitelji, učitelji i nastavnici, članovi župnih zajednica, ministranti, članovi župnih zborova, časne sestre i čitači, župni animatori i nogometaši župnog malonogometnog kluba, predstavnici gradskih vlasti, vatrogasci iz DVD-a Mladost te predstavnici branitelja, koji se ujedno brinu o crkvici sv. Jurja na Putalju, koju je davne 835. godine dao sagraditi knez Mislav.
Nakon uvodne riječi sućuračkog župnika dr. don Emanuela Petrova, vjernici su krenuli prema crkvici sv. Jurja, moleći se i promišljajući o Isusovoj patnji. Između pojedinih postaja izmoljeno je više desetica ružarija blažene Djevice Marije. Stigavši nakon dva i pol sata do starohrvatske crkvice Sv. Jurja, hodočasnici su svoje duše napunili Božjom riječi iz propovijedi, koju je na Sv. Misi predvodio don Mladen Parlov, izvanredni profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu.
- Zajedno s Isusom krenuli smo danas na Križni put, prepoznavajući svoje životne križeve u svakoj postaji, vrativši se tako izvorima svoje vjere i mjesta, istom onom uskom stazom, kojom su u stara vremena hodali praoci Kaštela. Križni put je uvod u Veliki tjedan Muke Gospodnje i  uvod u najveća Otajstva našega spasenja, a mi smo se s  križem danas iz svoje svakodnevnice popeli na goru s koje pucaju prekrasni Božji vidici - na mjesto s kojega je čovjek spreman vinuti se u nebeske visine - na mjesto s kojega bi duša mogla poletjeti. - istaknuo je don Mladen Parlov u nadahnutoj propovijedi.
Prepustivši se Božjoj riječi, te miru i tišini koja je u subotnje poslijepodne vladala padinama Kozjaka, vjernici su se s prvim kišnim kapima napunjenih duša i okrijepljenih srdaca u miru vratili kućama, kako bi se pripremili za Cvjetnicu.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...