Križni put grada Splita "Od Gospe do Gospe"

Križni put "Od Gospe do Gospe" grada Splita, koji se tradicionalno održava u petak prije Cvjetnice, ove je godine upriličen je 11. travnja. Pobožnost je započela ispred crkve Sv. Frane na Obali, a za križem se uputilo više tisuća vjernika predvođeni splitsko-makarskim nadbiskupom Marinom Barišićem, župnikom župe sv. Stjepana pod Borovima fra Žarkom Relotom i ostalim svećenicima. Polazeći na križni put, nadbiskup Barišić je naglasio da ove godine križ nose oni Šimuni i Veronike koji svojom ulogom, odgovornošću i poštenjem pomažu tolikima nositi njihov životni križ. "Molimo Gospodina da nas zbliži te da i mi budemo bliski s Njegovom ljubavlju na ovom križnom putu", kazao je nadbiskup koji je prvi ponio križ na svojim ramenima do Šperuna - staroga nekada ribarskoga predjela Splita, gdje ga je predao puku na put dugačak više kilometara.



Prolazeći Velim Varošom, do prve Vidilice, pa južnim padinama Marjana do Kašjuna, noseći križ i predmoleći postaje izmjenjivali su se predstavnici grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije, policije, bolničkog osoblja, ugostitelja, navijačkih skupina, studenata i obitelji grada Splita. Moleći Križni put hrvatske povijesti "14 postaja za 14 stoljeća kršćanstva u Hrvata" dr. sc. Ivana Bodrožića, vjernici su se prisjetili kako smo se kao narod, od samog dolaska u zemlju Hrvata, penjali s Gospodinom na Kalvariju svoje povijesti. Kako taj hod hrvatskog naroda traje već 14 stoljeća, tako su vjernci na svaku postaju križnoga puta pogledali unatrag i stoljeće po stoljeće razmišljali o najvažnijim trenucima naše slavne povijesti. "Na tom putu smo s Isusom posrtali i padali, s njim bili raspeti, ali i ustali za nova uskrsna jutra i jasnija obzorja budućnosti", istaknuo je nadbiskup Barišić i poželio da ova pobožnost uveća bogoljubnost našeg hrvatskog katoličkog puka dajući mu snage da Boga još vjernije slijedi.


Nakon trosatnog hoda ispunjenog molitvom Gospine krunice i korizmenim pjesmama, vjernici su stigli do crkvice Gospe od Sedam žalosti na Kašjunima, gdje je euharistijsko slavlje predvodio nadbiskup Barišić. U propovijedi je kazao kako na našu povijest ne gledamo kao na prošlost već Božju budućnost jer, iako je ona natopljena krvlju, znojem i  križevima, u njoj zbog Kristova križa i ljubavi,  imamo nadu i temelj. "Da nije Njegove ljubavi, ostala bi nam samo patnja. Zbog  toga ovaj put ne završava na 14. postaji jer Ljubav otvara novu postaju koja je trajna. To je naše spasenje i potpuno ostvarenje u Ocu, a  to je cilj i smisao ljudskoga života", naglasio je nadbiskup i nadodao da nam hod za križem pomaže da ne ostanemo zatvoreni u svoje patnje, boli i križeve već da nam Gospodin otvori pogled srca i duše i ohrabri naše korake za daljnji hod do 15. postaje Uskrsnuća.


Križni put grada Splita tradicionalno se naziva "Od Gospe do Gospe" jer je prije polazio od velovaroške Gospine crkve pa do Gospe od Sedam žalosti. Na Marjanu se nalaze još brojne crkve koje su razrušene u II. svjetskom ratu i potpuno nestale, a uvale koje ga s južne strane 'grle' - "Kašuni" i "Bene" - dobile su imena po crkvicama Sv. Kasijana i Sv. Benedikta. Najstarija crkvica na Marjanu je sv. Mikula iz 11. st.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...