Proslava sv. Josipa u Dugom Ratu

Blagdan sv. Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije i zaštitnika hrvatske domovine, svečano je proslavljen u srijedu 19. ožujka 2014. godine u župi sv. Josipa u Dugom Ratu. Središnje euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić u koncelebraciji s župnikom don Božom Ćubelićem, svećenicima Poljičkog dekanata na čelu s dekanom don Vladom Đuderijom i ostalim svećenicima. Misi je prethodila procesija s kipom sv. Josipa u kojoj su sudjelovali župljani, vjernici okolnih mjesta, dobrovoljci Domovinskog rata, pripadnici dobrovoljnog vatrogasnog društva te brojni hodočasnici i štovatelji sv. Josipa. Procesiju je prigodnom molitvom animirao dr. don Ante Mateljan.





"Među tolikim svecima koje Crkva slavi, sv. Josip zauzima posebno mjesto jer je živio u odnosu sa svetim, u zajedništvu s Isusom i Marijom. Živeći za srce Crkve, Mariju i Isusa, i on je posvetio svoj život i postao zaštitnik univerzalne crkve, mnogih obitelji i naroda, pa i našeg hrvatskog", kazao je nadbiskup Barišić na početku svoje homilije. Možemo slutiti koja se drama odvijala u srcu sv. Josipa kada je shvatio da je Marija trudna, no ipak je imao vjere te je  učinio kako mu je rekao anđeo Gospodnji. Nadbiskup je pojasnio da u susretu ljudskog i božanskog gotovo uvijek dolazi do narazumijevanja, što nije samo slučaj u Josipa, nego se to događa i u našoj svakodnevnici. "Veliko je nerazumijevanje društva prema onima koji odluče živjeti svoju vjeru autentično i svjedočki i normalno je da se u njima javlja otpor i zabrinutost koje će posljedice doći s tim. Tako se osjećaju mladi kada usprkos ovom vremenu odluče svaku nedjelju ići na sv. misu, živjeti sakramentalno te doći  čisti pred oltar, kao i svi oni koji su otvoreni životu i koji ga poštuju i oni koji u sebi osjećaju duhovni poziv. No, s vremenom takve osobe, koje se odluče hoditi putem Božjim, zasluže i poštovanje okoline. Tako je bilo i sv. Josipu koji je vjerovao je da će doći Mesija, no nije ni slutio da će Gospodin upravo njega postaviti za njegovog čuvara", naglasio je nadbiskup i nadodao kako je zanimljivo što je Marija šutjela i nije pokušala objasniti što se događa. To je zato što ni ona nije u potpunosti razumjela već je vjerovala da će Bog naći načina da dođe do Josipovog srca. "Bog mu je dodijelio posebnu ulogu čuvara Sina Božjeg i Majke Marije, i Josip je u potpunosti  prihvaća. On je odgovoran, brižan, savjestan, pažljiv i nježan. Čovjek je to koji malo govori, ali puno radi. On sluša Božju riječ, pušta je u svoje srce i u svoj život i dopušta da ga vodi. Koliko su ove karakteristike potrebne svima nama danas koji živimo ulogu sv. Josipa, čuvara svoje obitelji, bez obzira koju ulogu imamo u njoj", istaknuo je nadbiskup i upozorio kako to nije  jednostavno jer "da bi mogli biti čuvari svojih bližnjih, prvo moramo biti čuvari sami sebe, a mi dopuštamo da puno toga lošeg ulazi u nas i da nas urušava i osiromašuje. Koga mogu čuvati ako sebe ne čuvam? To je pitanje koje nam želi uputiti sv. Josip, posebno u korizmi u kojoj smo pozvani pročistiti sebe". Nadbiskup je zaključio da smo previše usmjereni na svoje potrebe te da moramo svoje "ja" pretvoriti u "ti". Svima koji nose ime sv. Josipa čestitao je imendan i pozvao da zazivamo sv. Josipa u svoje obitelji kako bi nam pomogao dostojno živjeti uloge koje imamo u svom životu.


Na kraju misnog slavlja župnik don Božo Ćubelić izrazio je radost što je nadbiskup Barišić po prvi put na proslavi njihovog župnog blagdana. "Kaže se da svaki susret obogaćuje i ispunja čovjeka. Ovaj vaš susret s našom župnom zajednicom zasiguno je svima poticaj i dodatna snaga u življenju i svjedočenju našeg kršćanskog poslanja u ovom teškom vremenu kada je kriza u moralnom i materijalnom smislu uzela veliki zamah. Stoga vaša nazočnost i očinska riječ ohrabruje", kazao je župnik i svima čestitao blagdan sv. Josipa i Dan općine Dugi Rat. Proslavu blagdana svoga nebeskoga zaštitnika pjesmom je obogatio župni mješoviti zbor pod vodstvom Ljljane Longin.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...