Obraćenje sv. Pavla na Pujankama u Splitu

Blagdan Obraćenja sv. Pavla svečano je proslavljen u subotu 25. siječnja u župi sv. Pavla na Pujankama u Splitu. Središnje euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, u koncelebraciji s župnikom don Antom Vrankovićem, župnim vikarom don Domagojem Jelačom te ostalim svećenicima. U uvodnim riječima nadbiskup je pozdravio sve prisutne i čestitao im blagdan njihova nebeskog zaštitnika. Naglasio je kako se nalazimo u Tjednu molitve za jedinstvo kršćana kojemu je vrhunac blagdan Obraćenja sv. Pavla. "Nema prikladnijeg blagdana i osobe za jedinstvo kršćana prema kojem svi težimo. Sv. Pavao je primjer kako je jedan obraćeni život uvelike promijenio tijek povijesti. Vjerujem da i mi, prisutni u stvarnosti vremena i prostora, imamo mogućnost i sposobnost promjene, unapređenja, obraćenja i preobraženja", kazao je nadbiskup.




U svojoj propovijedi je ukazao na rečenicu iz poslanice sv. Pavla zajednici u Korintu, a koja je i ovogodišnje geslo molitve za jedinstvo kršćana, 'Zar je krist razdijeljen?. "Odmah je jasno kakav je odgovor  - nije i ne može biti! Zato se sv. Pavao čudi odakle podjele među Korinćanima i kako to da se neki nazivaju Pavlovi, neki Apolonovi, neki Kefini, a neki pak Kristovi. Opominje ih da nije on raspet za njih već Krist te da nisu kršteni u njegovo ime već u ime Isusovo". Nadbiskup je upozorio da i danas ima puno onih koji govore da su Kristovi, ali da im ne treba Crkva, zajedništvo ni euharistija, a upravo sv. Pavao daje suprotan primjer. On se, po obraćenju, susreće s Ananijom koji je predstavnik zajednice, prihvaća one koje je progonio te postaje član zajednice, Crkve. "Što je Crkva nego Tijelo Kristovo? Krist živi u zajednici. Pavao je prije obraćenja to Tijelo progonio, a mi kršćani smo Tijelo podijelili već na početku i to traje kroz cijelu povijest, pa i danas. 'Zar je Krist razdijeljen?' Nažalost je", kazao je nadbiskup aludirajući na brojne kršćanske konfesije diljem svijeta. Istaknuo je kako smo stvoreni različiti, ali ta različitost pomaže da se ostvari skladnost, harmoničnost i zajedništvo. Gospodin ne želi brisati razlike koje su se kroz povijest, brojnim diktaturama, htjele brisati, kao što i danas postoji jedna tiha diktatura brisanja različitosti. "Različitost treba prigrliti. Kako? Tako da osvijestimo da je Krist prisutan u svakom čovjeku. Moja dimenzija pogrešivosti uči nas da razumijemo drugog jer nisam ni ja savršen ni svet. Jedinstvo ne stvara moja ljubav prema Kristu nego Njegova ljubav prema meni" zaključio je nadbiskup.


Na kraju slavlja župnik don Ante Vranković zahvalio je svima nazočnima, osobito onima koji ugrađuju dio sebe u župu, sudjelovanjem u svim župnim aktivnostima, ali i molitvom. "Neka nam sv. Pavao pomogne da više rastemo u vjeri, da se jačamo kao pojedinci i kao župa". Misno slavlje uzveličao je mješoviti zbor župe sv. Pavla i zbor mladih "Most" pod vodstvom Sare Dodig.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...