Blagdan Gospe Ranjene u splitskoj konkatedrali sv. Petra

Blagdan Gospe Ranjene svečano je proslavljen u nedjelju 19. siječnja, u konkatedrali sv. Petra u Splitu. Središnje euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u koncelebraciji s nekoliko svećenika na čelu s župnikom don Radojkom Vidovićem i župnim vikarom don Matom Brečićem. Nakon što je pozdravio sve okupljene svećenike, župne suradnike i vjernike, nadbiskup je kazao kako svatko u svom srcu nosi rane, patnje i probleme, ne samo svoje već i svojih bližnjih. Istaknuo je da je ista bol ležala je na srcu Majke Marije te da smo upravo zbog zajedno pred njenim Sinom kako bi mu, zaogrnuti njenim zagovorom, predali sve svoje rane.





U središte svoje homilije, nadbiskup je stavio odnos Majke Marije i Isusa. Kazao je kako je Marija neprestano bila uz svoga Sina, od jaslica do Kalvarije i križa. "Marijino 'Evo me' i 'Neka mi bude' svjedoči koliko je imala povjerenja u Boga iako nije znala što je sve čeka. No starac Šimun je znao da će joj mač probosti srce i da će ga ispuniti tolika bol". Osvrćući se na događaj iz evanđelja u kojem Marija stoji pod Kristovim križem, nadbiskup se najprije prisjetio velikog nadbiskupijskog hodočašća u Svetu Zemlju i mjesta gdje je stajao Isusov križ. Na Kalvariju hodočaste rijeke ljudi sa svih strana svijeta koji osjećaju da je to najjači događaj koji zahvaća čitavo čovječanstvo. Potom je okupljenima skrenuo pažnju na Isusov pogled na majku i učenika. "Pogled je u našem životu vrlo važan, on nam daje priznanje i ohrabrenje. Roditelji najbolje znaju što njihov pogled znači njihovoj djeci. Naši pogledi su drugačiji kad smo u boli jer su tada usmjereni samo na sebe. No ima situacija kada nemamo snage pogledati nekoga, posebno naše bližnje kada su bolesni i kada pate. Upravo ta bol i patnja bila je prisutna pod križem. Vjerojatno ni Marija ni Ivan nisu imali snage gledati u Isusa, ali Ljubav nije svoj pogled usmjerila na sebe, već smo njegovim pogledom, preko Marije i Ivana, zahvaćeni i mi", kazao je nadbiskup i naglasio kako Isus riječima 'Majko, evo ti sina. Sine, evo ti majke', nama ostavio ono najdraže na zemlji, svoju majku, jer nas uključuje u svoj život i želi da s njime dijelimo sinovstvo i puninu u uskrsnuću. To je sudbinosan trenutak za našu povijest i za naš život i zato je križ simbol naše vjere.


U nastavku, nadbiskup je pojasnio kako naš identitet nije određen samo križem već i ljubavlju na križu, praštanjem, nadom, povjerenjem i uskrsnućem. Upozorio je na to da mnogi danas u križu vide simbol nasilja i poniženja pa ga žele ukloniti. "U odnosu Marije i Isusa vidimo mnoge današnje situacije. Vidimo srce i osjećaje majke koja ima iskustvo bolesti svoje djece, nezaposlenosti, društvenih nenormalnosti.. Ostajemo li kao Marija uz križ svoje kćeri, sina i supruga? Imamo li njenu nadu i povjerenje? Lako je pobjeći, no potrebno je ostati. To je ispit naše ljudske i kršćanske zrelosti", kazao je nadbiskup i nadodao kako nije potrebno ići na hodočašće i na mjesto raspeća, jer On nas i ovdje gleda i prati, a sveta misa je upravo to, slavlje raspetog i uskrslog Krista, slavlje Kalvarije. "Primajući Ivana, Marija je prihvatila i sve nas, zato vjerujem da se mi, uz njenu pomoć, možemo nositi sa svim problemima naše svakodnevice ali i okusiti radost života", zaključio je nadbiskup.


Pred kraj slavlja, župnik je zahvalio nadbiskupu na njegovoj prisutnosti, a svim župljanima čestitao blagdan njihove suzaštitnice i zaželio da jedni drugima budu ohrabrenje i utjeha. Slavlje su pjesmom obogatili mladi iz glazbenog sastava 'Konkatedrala' i župni mješoviti zbor pod ravnanjem don Mihaela Provića, a uz orguljaški pratnju Mirka Jankova.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...