Šesti dan devetnice sv. Dujmu

Šestoga dana devetnice sv. Dujmu, u utorak 3. svibnja, euharistijsko slavlje u splitskoj prvostolnici predvodio je mons. Marko Ćubelić, kanonik Prvostolnog kaptola uz koncelebraciju katedralnog župnika don Ante Mateljana. Izravni prijenos mise bio je na Laudato TV, YouTube kanalu Splitsko-makarske nadbiskupije i putem društvenih mreža.

U propovijedi je don Marko govorio o znanstvenim dostignućima koja su na neki način usmjerena protiv čovjeka. Govoreći o pobjednicima koji su se slavili kroz povijest do danas, od pobjednika olimpijada i sportskih natjecanja, političkih lidera, do filmskih i glazbenih festivala, propovjednik je naglasio da se u splitskoj prvostolnici svaku godinu slavi „jedan sasvim osobit pobjednik sv. Dujam. Pobjednik u najvažnijem umijeću ljubavi, vjere i nade. Pobjednik u sposobnosti ispravnog življenja i uspravnog umiranja za najviše ideale.“ Dujam je tipični predstavnik rimskih i inih mučenika koji su ispjevali veličanstvenu pjesmu krvi, ne prolijevajući tuđu nego žrtvujući svoju krv na oltaru vjere i ljubavi, kazao je don Marko istaknuvši da su mučenici kroz prividni poraz, „poraz gledajući ljudskim očima došli do najveće pobjede, a na ubojicama nisu ostavljali prokletstvo mržnje i osvete nego poput Isusa Krista blagoslov opraštanja i molitve. Došli smo se danas ovdje ohrabriti Dujmovim svjedočenjem i primiti njegovu pouku za život.“

Svaki čovjek vjeruje u nekoga ili nešto, samo je pitanje u što i u koga vjeruje? U pravoga Boga, Boga istine i pravde ili u kakve idole moći, užitka, novca? Pomnim promatranjem povijesti uočavamo činjenicu da odbacujući Boga čovjek očajnički želi nadomjestiti raznim kumirima. „Često se u prošlosti na pragu našega stoljeća povjerovalo u znanost kao božanstvo. Pod utjecajem revolucionarnih znanstvenih otkrića rodio se scijentizam koji je naivno povjerovao da će znanost moći odgovoriti na sva ljudska osobna pitanja kao što su: Što je čovjek? Otkud je došao? Kamo ide i koji je smisao njegova postojanja? Taj san ubrzo se rasplinuo jer ni anatomija ni dubinska psihologija ni ostale antropološke znanosti nisu uspjele razotkriti tajnu života ni čovjekove sudbine a mnoštvo novih spoznaja urodilo je i novim nepoznanicama čak i na području same materije. Suvremene znanstvenike to je približilo drevnom iskustvu mudrog Sokrata: 'znam da ništa ne znam'“, kazao je don Marko.

Osvrnuo se na medicinska dostignuća koja su s jedne strane u službi zdravlja i života, dok s druge strane zatiru život eutanazijom i abortusom. U tom je svjetlu naglasio da progres ponekad može biti i nazadak jer se može okrenuti i protiv čovjeka. „Novootkrivene energije slile su se u atomska hidrogenska, neutronska i druga stravična oružja pa je čovječanstvo u opravdanom strahu od sasvim realne mogućnosti samouništenja. K tome industrija svojim otpacima uništava prirodu i biološki opstanak u njoj, a nekontrolirano trošenje prirodnih dobara vodi nestašici. Pokazuje se kao problem sam čovjek. Najdeficitarniji artikli su: ljudskost, poštenje, poštovanje, a najkriznija energija: ljubav, dobrota i nesebičnost.“

Vođen nekim suvremenim misliocima današnji je čovjek, nastavio je propovjednik, oslobođen Boga i tzv. religioznog otuđenja došao u situaciju da poput prvog čovjeka nakon grijeha spoznaje svoju golotinju. Takva filozofija je protukršćanska i protuhumanitisčka. Znamo da čovjek koliko god bio jak ne može podići sebe bez uporišne točke izvan sebe, samoga Boga. „Na zaglavni kamen Isusa Krista oslonio se Dujam pa je i u smrti ostao pobjednik. Neka nam njegov primjer bude poticaj, a njegov zagovor pomoć da u vjeri uspravno živimo i kršćanski umiremo kako bismo nastavili vječno živjeti“, poručio je don Marko.

Na kraju mise, za vrijeme koje je pjevao Zbor franjevačkih bogoslova, otpjevane su pohvale u čast sv. Dujma. Nakon euharistijskog slavlja prof. dr. don Ante Mateljan predstavio je knjigu don Marka Ćubelića „Vjera djelotvorna ljubavlju – Caritas“. Don Marko je bio ravnatelj Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije u vrijeme Domovinskog rata i obnove. U knjizi se osvrnuo na sve one koji su svoje vrijeme volonterski ugrađivali u Caritas i zabilježio svaku donaciju iz domovine i inozemstva. Možemo kazati da s njom, između ostaloga, poručuje: „Naš život bit će ponaosob vrednovan mjerilom ljubavi.“ Sedmoga dana devetnice, 4. svibnja, misno slavlje predvodi don Radojko Vidović, a pjeva Zbor splitskih bogoslova. Nakon mise koncert će upriličiti Mandolinski sastav „Sanctus Domnio“.