Svečano ustoličenje novoimenovanih kanonika i koncert Komornog zbora splitskih bogoslova - šesti dan devetnice sv. Dujmu

Šestoga dana devetnice sv. Dujmu u čast, zaštitniku grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije u srijedu, 3. svibnja u splitskoj prvostolnici sv. Dujma misno slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u koncelebraciji s prepozitom Prvostolnog kaptola u Splitu mons. Nediljkom Antom Ančićem te oko dvadesetak svećenika, među kojima su bili i kanonici.

Svečanost je započela obredom ustoličenja novoimenovanih kanonika: mons. Jure Vrdoljaka, župnika splitske župe sv. Mateja ap. na Ravnim Njivama, don Radojka Vidovića, župnika splitske konkatedralne župe sv. Petra ap. i mons. Miroslava Vidovića, generalnoga vikara Splitsko-makarske nadbiskupije. Nadbiskup je novim kanonicima predao kanoničko ruho: roketu, mocetu, križ, križaricu i Statut te im je uz cjelov mira čestitao i zaželio sreću u kanoničkoj službi. Prvostolni kaptol u Splitu sada je opet popunjen i broji devet članova.

U svojoj je propovijedi nadbiskup govorio o Isusovim učenicima, dvojici od dvanaestorice apostola: Filipu i Jakovu. Evanđelje po Ivanu pokazuje Filipa kao prvoga od mnogih kojima je Isus uputio riječi: ''Pođi za mnom!'' Kad je Filip sreo Isusa odmah je potražio Natanaela i kazao mu: ''Našli smo onoga o kome je pisao Mojsije u Zakonu i Proroci. To je Isus, sin Josipa iz Nazareta.'' Natanael je bio sumnjičav te upitao: „Iz Nazareta može li što dobro izići?, ali Filip nije s njim raspravljao već ga je pozvao: "Dođi i vidi." Taj nam događaj kazuje dvije važne činjenice o Filipu: pravilan pristup osobi koja sumnja, njegovu jednostavnu vjeru u Isusa i misionarski duh. Ivan u svome evanđelju dovodi Filipa na pozornicu i kod opisa kako Isus čudesno hrani pet tisuća ljudi. Govoreći o Jakovu, koji je rodbinski bio povezan s Marijom te su ga zvali bratom Gospodinovim, nadbiskup je kazao je da je bio mudar i razborit: prvi je presjedao kršćanskom zajednicom u Jeruzalemu, a sudjelovao je na prvom Koncilu u Jeruzalemu uz Petra i Pavla. Tradicija govori da je bio pogubljen i pokopan u Jeruzalemu 62. godine, a poslije su njegove relikvije prenijete u Rim u baziliku Dvanaestorice apostola.

Isusu nije bilo lako govoriti učenicima o svom odlasku te o zajedništvu vječnoga života u kojemu će se kasnije pronaći, jer oni su još uvijek reagirali po ljudsku i shvaćali iz svoje zemaljske perspektive. Stoga kad im reče da znaju put do mjesta na koje odlazi, oni izjaviše da ne znaju kamo odlazi, pa da tako ne znaju ni put. Kao odgovor na njihovo neznanje i Filipov upit Gospodin je odgovorio: „Ja sam Put i Istina i Život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni. Da ste upoznali mene, i Oca biste moga upoznali. Od sada ga i poznajete i vidjeli ste ga.“ U tom je surječju nadbiskup naglasio da je „Isus mjesto boravka Očeva. Bog je ljubav. Onaj koji ljubi boravi u onome koga ljubi, a ljubi najviše svoga Sina. Odnos između Oca i Sina toliko je dubok da su jedno drugome kuća i dom. U taj odnos Isus želi i nas uključiti snagom svoga Duha.“ Nadbiskup je protumačio što znači da je Isus Put, Istina i Život istaknuvši: „Put je hod, dom i smisao koji nas vodi do Oca i ostvarenja našega života. U svijetu ima mnoštvo i previše stranputica, a jedan je i jedinstveni put - Isus Krist. Istina je živa i životvorna, ona nije doktrina, načelo i princip. Isus je istina o Bogu i o čovjeku i u toj istini ispravno gledamo našu stvarnost. Apostoli su živeći u toj istini bili kvasac u svojoj sredini, kao i Dujam u svojoj.“ Svoju je propovijed zaključio mišlju da „Život nije samo biologija nego ljubav, odnos, blizina Boga i čovjeka – ta povezanost iz koje živimo a koju ugrožava moć i bogatstvo, vlast i egoizam.“

Nakon euharistijskoga slavlja, koncert je upriličio Komorni zbor splitskih bogoslova. Komorni zbor bogoslova Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu osnovan je u listopadu 2016. godine inicijativom bogoslova i voditelja, a uz svesrdnu podršku odgojitelja. Zbor ima jedanaest članova. Njeguje gregorijansko pjevanje, polifoniju, liturgijsko pjevanje i klapsko pjevanje. To je bio njihov prvi samostalni koncert. Pod ravnanjem mag. glazbe don Ivana Urlića a uz orguljašku pratnju maestre s. Mirte Škopljanac Mačina, izveli su skladbe poznatih autora poput Marovića, Jelića, Vidakovića te ambrozijanski i gregorijanske napjeve. Solisti su bili: Klement Radosoljić (tenor), Marko Turčinović (bas), Luka Kosor i Ante Labetić (violine). Nazočni su bogoslove nagradili velikim pljeskom, a oni su ih podarili još jednom bis pjesmom don Šime Marovića „Ako pokucaš“.