Predstavljena knjiga dr. Ante Mateljana „O sakramentima“ - petoga dana devetnice sv. Dujmu

Petoga dana devetnice sv. Dujmu u čast, zaštitniku grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije u utorak, 2. svibnja u splitskoj prvostolnici sv. Dujma misno slavlje predvodio je don Božo Plazibat, župnik župe Presvetoga Srca Isusova na Visokoj u Splitu u koncelebraciji s katedralnim župnikom don Tomislavom Ćubelićem i mo. don Šimom Marovićem.

U svojoj je propovijedi don Božo govorio o mučeništvu sv. Stjepana i o Isusovoj smrti na križu istaknuvši, između ostaloga, da ti kratki, rijetki i dramatični trenuci pokažu kakav je tko, iznesu na svjetlo njegove odnose prema životu i smrti, odlučuje se njegov odnos prema Bogu, drugima i samom sebi. „Blizina smrti uništava potrebu za maskama, prividom i ulogama“, kazao je don Božo.

Govoreći o Isusovoj muci i pretrpljenom zlu naglasio je da se i danas zlo očituje na svakom koraku i želi zaposjesti svijest i savjest te cijeli svijet. „Zlo pobjeđuje uvijek kada uspije nametnuti da mu se odgovori istom mjerom. Ono dobiva i od predaje i od suprotstavljanja. Oprijeti se Zlome znači davati mu pravo, snažiti ga svojim opiranjem. Ne opirati mu se znači oduzeti mu hranu kojom se uvijek hrani“, naglasio je predvoditelj slavlja pojasnivši da je to vjerojatno najtvrđi i najteži zahtjev svakome tko želi slijediti Isusa. „Kad je zlo veliko, kada prijeđe granice shvatljivoga, isprika je nemoguća, molitva za oprost nedovoljna. Ostaje samo glasna šutnja. Isusova molitva razbija upravo tu šutnju. Stjepan je ostao pribran jer se potpuno predao Gospodinu Isusu“, kazao je don Božo zaključivši da smo i mi pozvani odgovoriti s vjerom i mirom.

Nakon euharistijskoga slavlja, koje je svojim pjevanjem uljepšao Mješoviti zbor župe Presvetoga Srca Isusova na Visokoj, upriličeno je predstavljanje knjige prof. dr. Ante Mateljana „O sakramentima“, koja je objavljena u izdanju „Crkve u svijetu“. Knjigu su predstavili: prof. dr. Mladen Parlov, urednik „Crkve u svijetu“ i profesor duhovnog bogoslovlja i dogmatske teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, prof. dr. Alojzije Čondić, profesor pastoralne teologije na KBF-u u Splitu te sam autor, a program je moderirala lic. theol. Silvana Burilović Crnov.

Knjiga na 370 stranica donosi 20 članaka o sakramentima, koje je autor objavio u različitim časopisima i zbornicima, kroz 26 godina koliko predaje teologiju sakramenata na KBF-u. Govoreći o sadržaju knjige i o tome u čemu vidi njezinu posebnost i moguću korist dr. Parlov je kazao kako je ona itekako potrebna jer smo izgubili vezu s otajstvom, a time i razumijevanje vjere odnosno kako se ona komunicira i živi. „Ovo je znanstvena knjiga, ali njezina znanstvenost ne treba plašiti čitatelja jer don Ante kao pjesnik i čovjek od pera piše tako tečno i razumljivo da se svaki članak čita kao poezija. Njegova teološka misao je pitka. Stoga ova knjiga nije pisana samo za teologe i studente teologije nego za svakoga tko želi bolje upoznati svoju vjeru i živjeti je sakramentalnim životom“, zaključio je dr. Parlov.

Sakramenti su važan dio pastorala u tom je surječju dr. Čondić, kao profesor pastoralne teologije, progovorio o odnosu između sakramentalne prakse i kršćanskoga života u obitelji. Naglasio je da je ova knjiga nasušna potreba na teološkoj i pastoralnoj zbilji te da autor piše teološki biblijski utemeljeno što daje čitatelju sigurnu hranu, kojom može učvršćivati svoju vjeru. „Autor problematizira na način ne da čitatelja stavi pred zid nego da ga potakne na razmišljanje, da ne ostane na površini nego da misli o onome što čita, vjeruje i živi. On koristi Sveto pismo i na Kristovoj riječi temelji sakramente, služi se otačkom predajom i crkveni dokumentima, osobito KKC te uz tu dogmatsku (teoretsku) dimenziju sasvim zgodno i izravno ulazi u pitanje pastorala i konkretnoga života uzimajući u obzir sekularne društvene okolnosti“, naglasio je, između ostaloga, dr. Čondić.

Na kraju se nazočnima obratio autor knjige dr. Ante Mateljan, dugogodišnji odgojitelj u bogosloviji, potom pastoralni suradnik u župi na Mejašima i kanonik Prvostolnog kaptola. Zahvalivši predstavljačima i svima koji su pridonijeli tome da knjiga ugleda svjetlo dana, kazao je da se u njoj htio osvrnuti na pojedine sakramente počevši od pitanja: Zašto slaviti sakramente? Zašto krstiti dijete? Zašto krizmati? Zašto ići na misu? Zašto se ispovijedati? Zašto primiti bolesničko pomazanje? Zašto postati svećenik? Zašto se vjenčati u Crkvi? Tim tekstovima dodao je neke provokativne poput „Deset načina kako spasiti ili upropastiti nedjelju“. Budući da je uz katoličku sakramentologiju predavao i istočno bogoslovlje planira ovu knjigu sljedeće godine dopuniti dijelom o teologiji i praksi sakramenata u pravoslavlju. Dr. Mateljan je potom iznio pet razloga zašto je knjiga predstavljena u devetnici sv. Dujmu: kazao je da su sakramenti događaj našega susreta s Gospodinom i svi vode euharistiji; oni su bitni dio bogoštovlja Crkve; u presudnim situacijama našega života posreduju Božju ljubav, dobrotu i milost; neodjeljivi su od domaće Crkve – obitelji, koja odgojem i zajedništvom u vjeri pripravlja na sakramente i slavi ih; jer je godina očinstva te želi potaknuti očeve da se sjete kako su pozvani poučavati u vjeri i posvjedočiti vjeru slavljenjem svetih sakramenata – „jer će njihova djeca biti onako i onoliko ukorijenjena u vjerskoj praksi, koliko to vide od svojih očeva“. Autor je na radost nazočnih pripremio četrdesetak primjeraka svoje nove knjige koje im je podijelio, a oni koji su mogli darovali su mali novčani prilog za Caritas katedralne župe.