Koncertom Mješovitoga pjevačkog prvostolnog zbora započela devetnica sv. Dujmu

Splitsko-makarska nadbiskupija, grad Split i župa Uznesenja BDM u petak, 28. travnja, započeli su devetnicu kojom se svečano pripremaju za proslavu svetkovine svoga nebeskog zaštitnika sv. Dujma. Svečano misno slavlje u splitskoj prvostolnici sv. Dujma predvodio je don Ivan Simunić, župnik na Trsteniku u Splitu, a za vrijeme mise pjevao jeMješoviti zbor župe Sv. Ivana Krstitelja – Trstenik.

U svojoj je propovijedi don Ivan govorio o kruhu koji nam je darovan kako ne bismo bili gladni ali i kako bismo nahranili gladne. „U današnjem evanđelju možemo svjedočiti činjenici da se i s malo mogu učiniti velike stvari u ime Božje. Kruh koji imamo ne posjedujemo, nego smo ga dobili na korištenje, ali i za pomoć bližnjemu. Tako se mnogo puta može zaključiti da će nam siromasi biti suci na koncu života“, naglasio je Simunić te dodao: „Koliko sam bio spreman nekome pomoći i iskreno mu pristupiti ili odmah u početku odustati govoreći kako je to nemoguće ostvariti!  I ako bilo tko od nas misli da je to dobro što čini nedovoljno, neka se sjeti velike žene, blažene Majke Terezije koja je lijepo rekla i djelom svjedočila: 'Mi osjećamo da je sve što radimo samo kap u oceanu. Ali ocean bi bio manji da nema te kapi.' Bog svakog od nas poziva da u svojoj realnosti bude velikodušan prema bližnjemu, a tek će se tada shvatiti što se učinilo.“

„Zastrašujuće odzvanja podatak da se s jednim postotkom svjetskih viškova mogu nahraniti svi gladni, a s dva postotka može se riješiti problem osnovnog obrazovanja. I ljudi su zbog toga ljuti na nepravdu. Pri tome zaboravljaju na svoje viškove koje troše u stvari koje im objektivno nisu potrebne i pri tome ne osjećajući potrebu drugima pomoći. Možda jedan postotak mojeg viška neće riješiti svjetski problem gladi, ali će barem vratiti nadu gladnome u mojoj blizini. Možda dva postotka mojeg viška neće riješiti svjetski problem obrazovanja, ali će barem osigurati stipendiju ili pokriti troškove nabavke knjiga nekom djetetu iz brojne obitelji. Svaki put kada se nekome nasmiješite, to je čin ljubavi, dar toj osobi, to je nešto prekrasno. Dobra djela su karike koje tvore lanac ljubavi“, kazao je župnik s Trstenika.

U nastavku je propovijedi upozorio da je problem čovjeka danas taj što brka svoje potrebe i svoje želje. Od rođenja imamo potrebe: zrak, voda, hrana, odmor, san, zaklon i to je to. Čovjekovo želje granice nemaju. Suočeni s raznolikošću životnih ponuda i prilika, potreba i želja, važno je ne zaboraviti ono što je cilj. Božji duh nas okuplja i usmjeruje prema savršenom zajedništvu ljubavi u jedinstvu sa samim sobom za vječnost. Biti u čistoći srca u miru savjesti u traženju i vršenju Božje volje takvo stanje već u ovom životu i vremenu predznak je vječne slave, zaključio je don Ivan Simunić.

Nakon euharistijskoga slavlja koncert je upriličio Mješoviti pjevački prvostolni zbor sv. Dujma. Zbor splitske prvostolnice, u svomu današnjem sastavu, nastavlja bogatu baštinu zborskoga pjevanja, koja je u splitskoj prvostolnici stara više od četiri stoljeća. Kao kapelnici i orguljaši, Zbor su vodili poznati hrvatski glazbenici. Stari prvostolni zbor, s kraja XVIII. st., u ogledima suvremenika, slovio je kao najslavniji pjevački zbor u Južnoj Hrvatskoj, čija se slava nastavlja do danas. Zbor redovito pjeva na nedjeljnim i blagdanskim sv. misama a godišnje održava koncerte u splitskoj prvostolnici, o Božiću i za svetkovinu sv. Dujma. Mješoviti pjevački prvostolni zbor Sv. Dujma izveo je izabrane skladbe splitskih kapelnika: Cecchinija, Lukačića, Pelizzarija, Bajamontija, Marovića ali i djela Vivaldija, Mozarta i Odaka. Solisti su bili: Marija Bubić-Jaman (sopran), Bruno Klein (tenor) i Josip Alajbeg (bariton). Na orguljama je svirala maestra sestra Mirta Škopljanac-Mačina, a zborom ravnao maestro don Šime Marović.