Drugi dan devetnice sv. Dujmu - koncert Vokalnog komornog sastava Split, udruge Splitski djevojački zbor

Drugoga dana devetodnevne priprave za blagdan patrona sv. Dujma, u utorak 29. travnja, u splitskoj prvostolnici sv. Dujma svečano misno slavlje predvodio je župnik crkve svetog Petra apostola u Kaštel Novom don Luka Vuco u koncelebraciji s katedralnim župnikom don Tomislavom Ćubelićem. Misno slavlje pjesmom je obogatio Mješoviti zbor župe Kaštel Novi.


 



U propovijedi don Luka Vuco je između ostalog govorio o obitelji kao najstarijoj zajednici od koje nastaju druge obitelji, plemena i narodi. ''Lažne istospolne zajednice koje po svojoj naravi ne rađaju, nisu lijek protiv samoće i života obitelji i naroda nego uvod u nestanak, smrt. Bog zna što je najbolje za čovjeka, i zato nam daje bračni par, muškarca i ženu. Utiskuje u zajednicu jednog muža i jedne žene svoje crte i neizbrisivi biljeg", kazao je don Vuco i naglasio da danas ništa nije toliko ugroženo kao bračno zajedništvo. Sotona, otac laži i ubojica po svojoj naravi, bludom, omalovažavanjem i ismijavanjem bračnog zajedništva, želi upropastiti korijen čovječanstva, bračnu zajednicu koja je temelj društva i života. Govorivši o sličnosti između svete bračne zajednice i Presvetog Trojstva, don Luka Vuco je istaknuo da je brak oduvijek po svojoj prirodi slika trojedinog Boga.
Nakon misnog slavlja Vokalni komorni sastav Split, KUD Splitski djevojački zbor pod ravnanjem Danice Zaić održao je cjelovečernji koncert na kojemu su izvedene skladbe C.M. Hrazdira, K.Kolba, B.Pellizaria, I.Webbera, F.Kussa, M.Lešćana, B.Juračića, J.Magdića i  J.Bajamontija. Orguljaška pratnja je bio Pero Prosenica.
Splitski djevojački zbor osnovan je u listopadu 1994. godine. Repertoar zbora vrlo je bogat i raznolik te uključuje duhovne i svjetovne skladbe različitih stilova, ali i folklorne pjesme različitih hrvatskih podneblja. Zbor često izvodi djela domaćih autora i oživljava zaboravljena djela splitskih skladatelja. Tijekom godina zbor je osvajao brojna priznanja za svoj rad na polju kulturne javne i humanitarne djelatnosti, a nastupao je na mnogim domaćim i međunarodnim natjecanjima i smotrama zborova.