Fra Karlov Dan

U utorak, 25. svibnja 2021. godine svečanom svetom misom u 10 i 30 sati u Zavojanima obilježena je 78. godišnjica mučeničke smrti uzoritog člana Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja fra Karla Ćuluma, zavojanskog župnika. Zbog pandemije sveta misa se slavila na otvorenom u sjeni župne crkve Male Gospe.

Fra Karla su na ovaj dan 1943. godine stravično mučili i ubili, a tijelo mu negdje sklonili mjesni komunisti partizani. Župnu kuću, u kojoj je živio , zapalili su 1956. godine. Pokraj crkve Male Gospe u Zavojanima, u kojoj je fra Karlo s vjernicima slavio Boga i podigao svoj glas protiv nepravde i zločina koje su činili, postavili su 1961. godine spomen ploču na kojoj su napisali laži o njegovu životu i krivnju za njegovo ubojstvo pripisali drugima.

Sv. misu predslavio je i održao homiliju fra Marko Bitanga, nekadašnji dugogodišnji župnik Kozice i Zavojana, a sada župnik Staševice. S njim je suslavio don Marin Marčić, župnik Muća Donjeg. U misnom slavlju sudjelovali su fra Karlovi štovatelji iz Zavojana i okolnih mjesta.

Fra Marko je u homiliji na temelju svetopisamskih čitanja iz slavlja mučenika progovorio o slavlju svetih mučenika u Crkvi. Mučenici su se prvi uz Blaženu Djevicu Mariju počeli štovati u Crkvi. Tim mučenicima pridružio je i zavojanskog župnika fra Karla Ćuluma koji je poslušao Isusove riječi, koji svoj život na ovome svijetu nije čuvao za sebe, već se izložio, podigao svoj glas protiv nepravde i zločina koji su činjeni nad njegovim nedužnim župljanima...U ovoj sv. misi, kazao je fra Marko, molimo za njega, ali se i njemu molimo da nas zagovara kod Gospodina u našim životnim poteškoćama te da poput njega svoj život ne čuvamo ljubomorno samo za sebe, već da ga trošimo žrtvujući se za druge. Fra Karlo je, nastavio je propovjednik, bio u narodu omiljen svećenik, zauzet župnik koji je zbog vjere položio svoj život Bogu na slavu. Fra Marko je izrazio nadu da će jednoga dana i fra Karlo biti uzdignut na čast oltara te da će u Zavojanima biti velebno slavlje. Na kraju mise fra Marko se zahvalio svima koji su sudjelovali u ovom slavlju.