"/>

Otok: Otkrivena spomen-ploča i poprsje fra Anđelka Milanovića Litre (1913.-1990.)

U prigodi 30. obljetnice smrti fra Anđelka Milanovića Litre (1913.-1990.), svećenika, franjevca, glazbenika, pedagoga i profesora otkrivena je njegova spomen-ploča na rodnoj kući i poprsje na Roknjači u subotu 17. listopada uoči blagdana sv. Luke, u Otoku kod Sinja.

Programu su nazočili provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja dr. Marko Mrše, splitsko-dalmatinski dožupan Luka Brčić, načelnik općine Otok Dušan Đula, saborski zastupnik Marko Milanović Litre, ravnateljica glazbene škole „Jakova Gotovca“ podružnica „Fra Anđelka Milanovića Litre“ Dobrila Veršić, župnik župe sv. Luke ev. u Otoku fra Nikica Ajdučić, članovi otočkog Kuda „Kamešnica“ te obitelj, studenti i prijatelji maestra fra Anđelka Milanovića Litre.

„Fra Anđelko potječe, želim to naglasiti, iz časne, uže i šire mučeničke obitelji Milanović Litre. Sjetimo se ovdje našega brata fra Stanka i svih mučenika plemena Milanović Litre, iz koje potječu brojna svećenička i redovnička zvanja, što ukazuje na činjenicu da je riječ o obiteljima koji su kao ponosni sinovi i kćeri hrvatskog naroda, s uvjerenjem živjeli vjeru katoličku“, kazao je na početku svoga pozdravnoga govora provincijal Mrše. „Povjerene službe i dužnosti fra Anđelko je vršio savjesno te je svojim znanjem, ljubavlju prema crkvenoj glazbi - uz pomoć i suradnju s glazbenim piscima i skladateljima koje je okupio oko Instituta za crkvenu glazbu (vodio ga je 24 godine) i lista 'Sv. Cecilija' - uspijevao pronalaziti put liturgijsko-glazbene obnove“, nastavio je provincijal te naglasio: „Značajan je njegov priređivački i skladateljski opus, nastao za potrebe obnovljenog bogoslužja, prema smjernicama II. vatikanskog koncila. Svojim je djelima donio nove ideje u crkvenoj glazbi, što je veliki doprinos liturgijskom glazbenom očitovanju na našem hrvatskom jeziku. Osim toga, nije volio površnost, sentimentalnost i personalnu modu u liturgijskoj glazbi, o čemu je studentima znao govoriti. Drugi su ga opisali kao karakternu, smjernu i blagu osobu, čovjeka koji je 'svirao srcem, glasom, mudrošću – čitavim bićem', i koji je bio 'ispunjen franjevačkom dobrotom i ljubavlju prema Crkvi, franjevačkom redu, vlastitom narodu i svakom čovjeku'.“ Provincijal je čestitao svima koji su sudjelovali u tom projektu prije svega inicijatoru fra Stipici Grgatu iz župe Gospe od Zdravlja u Splitu te Organizacijskom odboru. Tom prigodom nazočnima su se obratili i dožupan Brčić, načelnik Đula, ravnateljica škole Veršić i uime fra Anđelkove obitelji fra Stanko Milanović Litre.

Poprsje je dobrovoljno izradio ak. kipar Marko Grgat i darovao ga svome mjestu, a franjevci iz samostana M. B. Lurdske u Zagrebu na čelu s gvardijanom fra Ivanom Maletićem i njihov mješoviti zbor svome nekadašnjem voditelju darovali su spomen-ploču. Nažalost, zbog epidemioloških mjera nisu mogli nazočiti ovom događaju.

„Prije 30 godina nepotpisani autor članka objavljenog u časopisu Sv. Cecilija napisao je ove riječi: 'Nadamo se da će se fra Anđelku Milanoviću Litri i Crkva i Društvo za njegove zasluge posebno odužiti molitvama i trajnom uspomenom za buduća pokoljenja.' Na tragu tih riječi danas smo se ovdje okupili da to i učinimo. Tu smo Crkva i Društvo, s molitvom na usnama za njegovu plemenitu dušu i s nakanom da, obilježavanjem spomenute obljetnice, odamo poštovanje svećeniku, franjevcu, glazbeniku, pedagogu i profesoru“, kazao je u svom zahvalnom govoru fra Stipica Grgat, glazbeni pedagog, crkveni glazbenik i skladatelj crkvene glazbe i skupljač glazbenoga narodnog blaga. Naglasio je da će uspomene na fra Anđelka barem u rodnom Otoku trajno ostati, a tome svjedoči glazbena škola koja nosi njegovo ime i podizanje poprsja. „Oni su čin javnog priznanja osobi fra Anđelka Milanovića Litre i njegovu umjetničkom djelu u cjelini“, kazao je fra Stipica zahvalivši svim državnim i crkvenim institucijama koje su sudjelovale u realizaciji toga projekta: općini Otok, Splitsko-dalmatinskoj županiji, župi Otok, autoru kipa i darovateljima poprsja te svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta.

Program je moderirala Marija Maroš, a pjesmom ga je uveličao dječji zbor glazbene škole „Fra Anđelka Milanovića Litre“ pod vodstvom prof. Petra Župića. Svoje čestitke i brzojave, između ostalih, uputili su: splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, Katolički bogoslovni fakultet i Institut za crkvenu glazbu u Zagrebu, Katolički bogoslovni fakultet u Splitu, Nadbiskupijska klasična gimnazija „Don Frane Bulić“ u Splitu, Franjevačka klasična gimnazija u Sinju, počasni građanin Otoka prof. dr. Dragan Primorac i nekadašnji fra Anđelkov prijatelj i suradnik fra Izak Špralja.