Doktorirala svjetovna franjevka Marijana Jurišić o temi „Održivost kao sastavnica marke turističke destinacije“

Marijana Jurišić, OFS obranila je 15. listopada doktorsku disertaciju na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, Sveučilište u Rijeci. Tema disertacije je „Održivost kao sastavnica marke turističke destinacije“ pod mentorstvom dr. sc. Bruna Grbca, profesora emeritusa i komentora dr. sc. Mladena Črnjara, znanstvenog savjetnika

Doktorska disertacija sadrži sedam (7) poglavlja: 1. Uvodna razmatranja, 2. Teorijski okvir koncepta održivog turističkog razvoja, 3. Teorijske spoznaje – marka turističke destinacije, 4. Konkurentnost kao odrednica razvoja destinacija, 5. Empirijsko istraživanje konceptualnog modela, 6. Ograničenja i prijedlozi za nova istraživanja, 7. Zaključna razmatranja. Potom popis literature, popis slika, popis tablica, Prilog: 1. Anketni upitnik – utjecaj održivog turističkog razvoja na izgradnju marke destinacije, i curriculum vitae (životopis).

U disertaciji se ističu i raspravljaju temeljne spoznaje o rezultatima istraživanja i prezentira se znanstveni i aplikativni doprinos istraživanja. Znanstveni doprinos istraživanja ove disertacije prikazuje vrijednost koncepta u integraciji održivog turističkog razvoja i marke turističke destinacije. Iako se koncept održivog turističkog razvoja i marke turističkog razvoja i marke turističke destinacije proučava dugi niz godina, nedostatan je broj empirijskih istraživanja u ovoj domeni. Model koji je proizašao iz istraživanja za stolom i na terenu u ovoj disertaciji predstavlja značajan doprinos u teorijskom području održivog turističkog razvoja i marke turističke destinacije te konkurentnosti turističkih destinacija posebice jer uvažava doprinos lokalnog stanovništva zaposlenog u turizmu, koje je do sada u prošlim istraživanjima relativno malo sagledavano kao važan nositelj turističke destinacije.

Aplikativni doprinos istraživanja ove disertacije vezan je za informacije koje su korisne za donositelje odluka o razvoju turističkih destinacija na makro i mikro razini. Ostvarene spoznaje o utjecajima i odnosima na turističkom tržištu u kontekstu razvoja održivosti, marke destinacije i ostvarivanja konkurentnosti turističke destinacije važne su za osobe angažirane u definiranju prostorne i ekonomske politike. Također rezultati istraživanja korisni su za menadžere u poslovnim subjektima koji djeluju na turističkom tržištu.

Na temelju provedenog istraživanja i analizom rezultata primjena koncepta disertacije je značajna za osobe zadužene za razvoj destinacija što se prvenstveno odnosi na organizaciju destinacijskog menadžmenta, turističke poslovne subjekte kao što su turističke agencije i menadžeri hotela i ugostiteljskih objekata, a u konačnici značajna je i za lokalno stanovništvo koje treba postati svjesno koliki utjecaj i važnost imaju u turističkom sektoru.

Dr. sc. Marijana Jurišić, OFS, rođena je 13. kolovoza 1983. godine u Splitu. Osnovnu školu „Jure Kaštelan“ je završila u Zagrebu te srednju jezičnu gimnaziju „Jure Kaštelan“ u Omišu. Diplomirala je 2009. na Ekonomskom fakultetu u Splitu na smjeru poslovne ekonomije usmjerenja management. Diplomski rad je pisan na temu „Strategijsko upravljanje ljudskim resursima u Koncern Agramu“. Poslijediplomski specijalistički studij Poslovne ekonomije na usmjerenju Financijskog menadžmenta završava 2012. godine s temom „Marketinška strategija u upravljanju portfeljem financijskih proizvoda osiguravateljne tvrtke“. U 2013. godini upisuje doktorski studij Menadžment održivog razvoja na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji. Svoje usavršavanje od 2014. usmjerava prema turizmu i ugostiteljstvu te od 1. rujna 2015. asistent je na Visokoj školi za menadžment i dizajn Aspira (Split) iz kolegija: Osnove međunarodnog turizma, Menadžment selektivnih oblika turizma, Menadžment sporta u turizmu, Osnove marketinga i Sportski marketing. U zvanje predavača izabrana je 24. veljače 2017. godine iz znanstvenog područja društvenih znanosti, polje ekonomija. Dr. sc. Marijana Jurišić, OFS s mjestom boravka u Omišu, a zaposlena u Splitu, članica je i Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Gospa Karmelska“, Omiš – Skalice. Trajno je zavjetovana u istom Bratstvu OFS-a. Obnašala je sljedeće službe na područnoj razini u Splitsko-dubrovačkom područnom bratstvu OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ (Split): zamjenica područnog ministra, potom područna ministra, a na nacionalnoj razini, u Hrvatskom nacionalnom Bratstvu Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) obnašala je službu člana Nacionalnog vijeća OFS-a.