Spomen na pohod pape Ivana Pavla II. Splitu 1998. god.

U kapeli Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, na oltaru sa Žnjana na kojem je papa Ivan Pavao II 4. listopada 1998. god. slavio misu slavljena je 4. listopada 2018. misa njemu u čast i u zahvala za neizmjeran doprinos koji je učinio u stvaranju hrvatske države.

Svetu misu je u satu Milosrđa, nakon pjevane krunice Božjem milosrđu u 15 sati, slavio fra Mate Puđa, redovnik Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, koji je posebno zauzet u promicanju ove pobožnosti, a koja pobožnost je po zaslugama upravo ovog pape postala svojina cijele Crkve i to nakon proglašenja blagdana Božjeg milosrđa. Fra Mate je u homiliji, uz kratak osvrt na samu proslavu 20.-te obljetnice dolaska Ivana Pavla II. u Split i Solin, naglasak stavio na poslanje sv. Franje, Asiškog siromaha, čiji blagdan je papa izabrao upravo za dan pohoda. Karizma sv. Franje ulazi u samu srž naše vjere, a to je štovanje Svetih rana, Muke i Smrti koju je Isus Krist pretrpio za nas i radi našeg spasenja, a što se svakodnevno, na poseban način prikazuje kao „nekrvna žrtva“ na Svetoj misi. Fra Mate je, u tom smislu, istaknuo želju Isusa po sv. Faustini „da mu je draže kad osoba sat vremena razmišlja o Njegovoj Muci, nego da se godinu dana bičuje!“

Nakon mise, manja skupina hodočasnika je pohodila „bijeli križ“ na Žnjanu gdje su zapalili svijeću i položili cvijeće. Usputno su to isto učinili i u katedrali Uznesenja BDM gdje su se spomenuli znakovite izjave Ivana Pavla da „ovdje povijest ne šuti“, te u Zvonimirovoj ulici, ispred spomen ploče na samostanskoj crkvi sv. Klare gdje je papa posebno pozdravio sestre klarise. Misi je prethodilo euharistijsko klanjanje koje je započelo nakon jutarnje mise koju je slavio don Josip Dukić, ravnatelj katoličke gimnazije „Don Frane Bulić“.

Plod ovog, drugog po redu, pastirskog pohoda pape Crkvi u Hrvata je i projekt „Duhovni spomenik pape Ivana Pavla II“, kojeg su, po njegovom zagovoru, iznijeli štovatelji Božjeg milosrđa SM nadbiskupije. U desetogodišnjoj realizaciji istog iznjedren je veliki broj euharistijskih bdijenja u crkvici Sv. Trojice i hodočašća u nadbiskupiji, ali i šire, a sve sa nakanom duhovne obnove hrvatskog naroda. Program obilježavanja navedene obljetnice, realiziran je u organizaciji Molitvenog saveza legije Srca Isusova i Marijina iz Splita i Koordinacije štovatelja Splitsko-makarske nadbiskupije.