Stadlerova svjetiljka na splitskom Pojišanu

Putujuća izložba o sluzi Božjem Josipu Stadleru u Njegovoj Jubilarnoj godini postavljena je i otvorena 22. rujna 2018. u svetištu Gospe od Pojišana u Splitu. Otvorenju je prethodila misa koju je predslavio gvardijan i župnik fra Žarko Lučić.

Nositelji izložbe su Društvo Prijatelja Malog Isusa koji su ujedno i idejni začetnici ovog projekta, odnosno vrhovna uprava Društva. Odgovorna za animiranje i postavljanje ove izložbe u Splitu je pročelnica splitske provincije s. Dolores Brkić i članica uprave gđa Zrinka Ančić. Božji je blagoslov da su Božjom providnošću članice Društva na Pojišanu gđa Darka Perko-Kerum i Dina Vuletin Borčić kao stručnjakinje utkale svoj dio kod postavljanja. Potpora je bila i cijela skupina PMI-a ove župe i sv. Križa.

Izložba je upriličena iz tri važne obljetnice a pod geslom,“ Josip Stadler, svjetiljka koja gori i svijetli“: 175. obljetnica rođenja i krštenja, 150 obljetnica svećeništva i 100. obljetnica smrti Josipa Stadlera.

Za vrijeme euharistijskog slavlja fra Žarko je govorio o svrhovitosti tih obljetnica. Pročelnica s. Dolores ukratko je istaknula bitne crte sluge Božjeg Josipa Stadlera i utemeljitelja Družbe naglasivši da još više treba imati mjesta u Crkvi i društvu kao i u našim srcima. Prosvijetliti sve koji posjete izložbu svojom karizmom i duhovnošću, što se osjetilo kod posjetitelja, prepoznavanje njegovog duha. Na kraju mise svi nazočni su zajedno izmolili molitvu za Njegovo proglašenje blaženim. U nedjelj su vjernici poslije sve četiri mise mogli s užitkom promatrati i upoznavati velikog Stadlera. Pristizali su iz drugih župa grada Splita, zatim iz Jesenica, Omiša, Ciste Velike zainteresirani vjernici i PMI-a.

Koliko su ljudi shvatili Stadlerovu duhovnost i Njegova djela vidjelo se i po knjizi dojmova. Želja organizatora je da izložba, koja je krenula iz Stadlerova rodnog Slavonskog Broda dalje blagoslovljeno putuje prema Sarajevu gdje je pohranjeno njegovo tijelo u njegovoj katedrali.

Fotogalerija: Borko Gunjača