Predstavljena zbirka pjesama „Na vjeđama djevojčice“

U četvrtak, 13. rujna u punom Teatrinu Gradske knjižnice Solin upriličeno je predstavljanje zbirke pjesama “Na vjeđama djevojčice" autorice Marije Grgić te otvorenje istoimene izložbe ilustratorice te knjige - profesorice Ivane Bilić Antičević. 

Na promociji je govorio prof. Mate Šimundić koji je ujedno recenzent i jedan od urednika knjige, a tom je prilikom istaknuo kako je tema ove knjige “majčinstvo na nježan, ne feministički način” na neki način novost hrvatskoj književnosti te se samim time opredjeljuje za margine suvremene kulture koja stremi drugačijim stavovima. 

Profesorica Livija Rogulj, koja je ujedno i majka četvero djece, iznijela je svoj vrlo opsežan majčinski pogled na knjigu. Istaknula je kako je čitajući ovu knjigu osjetila da joj je pročitala dušu jer knjiga donosi istinu o smislu majčinstva, od samog stvaranja novog života, preko rađanja do žrtve koju majka daje za svoje dijete.

Ilustracije i slike Ivane Bilić Antičević predstavio je prof. Josip Bosnić istaknuvši kako Ivana slavi život i majčinstvo jednom čudesnom toplinom, koja se osjeća i u njenim prijašnjim radovima, kao na križnom putu u crkvi Gospe u Siti. Crteži u knjizi odišu jednostavnošću sklada plošnog i trodimenzionalnog privida koji svojim suprotstavljanjima ne vode završetku nego trepere nepresušnom konstantom trajanja.

Povijesno-umjetnički gledano u slikama koje promatramo možemo naslućivati određene utjecaje secesije ili ekspresionizma, možemo zaključiti da autorica gradi osobni umjetnički izričaj s izrazito naglašenom duhovnom notom, sugerirajući traganje za ishodištem svega - duhovnog i materijalnog.

 Knjiga “Na vjeđama djevojčice” poezija je o majčinstvu. Progovara o ljubavi koja oplođuje  život, porodu, nestašnoj djeci, i nadasve žrtvi žene-majke koja darujući se svojoj obitelji preobražava bol u osjetila Neba. Knjiga je to koja želi utješiti, ohrabriti, sasvim tiho progovoriti o ljepoti. Slike pak slave život uključujući i onaj nerođeni, majčistvo, bark, obitelj...  I upravo to se zbilo u četvrtak u Teatrinu: svjedočanstvo radosti života koje su donosila mnoga nestašna dječica okupljena sa svojim roditeljima, slavlje majčinstva zahvaljujući brojnim divnim ženama u publici te oda ljubavi muškarca i žene kojoj su doprinijeli parovi okupljeni oko ovakve poezije i slikarstva.