Održan jurisdikcijski ispit za ovogodišnje ređenike

U Velikoj vijećnici Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu u petak 9. lipnja održan je jurisdikcijski ispit za ovogodišnje đakone koji su završili pastoralnu godinu i uskoro će biti zaređeni za svećenike. Ispitno povjerenstvo činili su nastavnici iz tri teološka područja: dr. don Alojzije Čondić (pastoralna teologija), dr. fra Šimun Bilokapić (moralna teologija) i dr. don Ivan Ćubelić (crkveno pravo). U kolokviju su sudjelovala osmorica novoređenika. Petorica su đakoni Splitsko-makarske nadbiskupije: Igor Goleš, Ivan Mamić, Danijel Maršić, Renato Pudar i Ivan Šesto; zatim Ivan Brstilo nedavno zaređen za svećenika na naslov Hvarske biskupije, Damir Vrbešić đakon Kotorske biskupije i Marko Pudar član Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita.

Na početku je sve nazočne pozdravio apostolski upravitelj mons. Želimir Puljić, podsjetio na dosadašnje faze pripreme naših ređenika za svećeništvo te zaželio im da i ovu provjeru znanja i snalaženja u pastoralnim situacijama neposredno prije ređenja uspješno završe.

Zatim su ispitivači započeli dijalog s đakonima postavljajući pitanja iz tri spomenuta područja i tražeći od njih odgovore i rješenja za neke važne pastoralne slučajeve i situacije s kojima će se kao svećenici uskoro susretati. S obzirom na pastoral u središtu promišljanja je bio sakrament pomirenja (formula odrješenja, ispovijed kao sakrament) i njegova podjela kao i različiti vidovi ispovjedne prakse (ispovjedna tajna, zloporabe i dr.). Što se tiče moralne teologije, naglašeno je da se u moralnim stvarima valja držati nauka Katoličke Crkve a ne iznositi neka svoja osoban stajališta. Ovdje su se promišljanja usredotočila na nekoliko pitanja: otvorenost životu, odgovorno rađanje, metode prirodne regulacije začeća, zatim pitanje umjetne oplodnje i kontracepijskih sredstava i drugih iregularnosti. S obzirom na crkveno-pravne vidove svećeničke službe razgovor se vodio o vršenju te trostruke službe: naviještanja evanđelja, posvećivanja i upravljanja župnom zajednicom. Pritom su istaknute različite pastoralne situacije i brojna pitanja s kojima se pastoralni službenik suočava te ponuđeni razboriti odgovori u skladu s crkvenim odredbama.

Na kraju kolokvija pastoralni vikar Nediljko Ante Ančić je zahvalio ispitivačima i đakonima koji su pristupili jurisdikcijskom ispitu te zaželio da osvježene i proširene spoznaje iz spomenutih područja što bolje mogu primijeniti u svećeničkoj praksi. Nadbiskup Želimir Puljić je đakonima Splitsko-makarske nadbiskupije podijelio ovlast ispovijedanja nakon ređenja, a trojici ostalih đakona potvrdu da su položili jurisdikcijski ispit.