Formacijski susret s bioetičarkom dr. Mirjanom Radan

Dr. Mirjana Radan, specijalistica ginekologije i porodništva, a ujedno i profesorica bioetike, vodila je u subotu, 17. prosinca formacijski susret za bogoslove Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu. Kao ginekologinja, Mirjana Radan je liječnica koja poznaje bioetičke dileme iz vlastite kliničke prakse, bilo da je riječ o pitanjima vezanim uz medicinsko potpomognutu oplodnju, pobačaj i priziv savjesti.

„Vi ste svjetionici – vas je Bog pozvao da svijetlite ljudima“, poručila je dr. Radan okupljenim bogoslovima, prizivajući im u pamet veliku odgovornost vezanu uz svećenički poziv. „Bez poznavanja bioetike i kanonskog prava nemojte ulaziti u ispovjedaonicu“, upozorila je svećeničke kandidate na važnost ozbiljne osobne pripreme za pastoralne izazove, koje ih sutra kao dušobrižnike čekaju. Pojednostavljeno rečeno, bioetika je „vjeronauk u medicini“, objašnjava dr. Radan. Riječ je o jednoj relativno mladoj grani moralne teologije, koja treba odgovoriti na temeljno pitanje, što je sve moralno dopušteno i što nije dopušteno medicini.

Foto: Robert Pudar

Između ostalog, upozorila je i na posljedice neurednog spolnog života za zdravlje žene, primjerice u obliku autoimunoloških bolesti, što na koncu može dovesti i do neplodnosti. Rastuća neplodnost u ženskoj populaciji postaje sve aktualniji demografski problem za naše hrvatsko društvo, kaže dr. Radan. Ovo nosi sa sobom i nove izazove za obiteljski pastoral, jer sve više bračnih parova posežu za metodom umjetne oplodnje iz epruvete, što je moralno nedopustivo zbog mnogih negativnih posljedica, kao što je zamrzavanje i u konačnici uništavanje ljudskih embrija odnosno osoba. Kad prosuđujemo moralnost postupka umjetne oplodnje moramo se uvijek najprije zapitati je li je to u najboljem interesu djeteta da bude začeto na takav način, je li to vrijeđa njegovo ljudsko dostojanstvo. Naime, „svako dijete ima pravo da dolazi na svijet kao plod bračne ljubavi žene i muža“, ističe dr. Radan.