Zlatna misa don Stipe Jerkovića u Kominu

Prečasni don Stipe Jerković, kanonik sustolnog makarskog kaptola i župnik Župe Dobranje - Bijeli Vir, slavio je u nedjelju 31. srpnja zlatnu misu u crkvi Sv. Ante u rodnom Kominu.

Koncelebrirali su njegov nećak i propovjednik na misi, župnik Bagalovića don Damir Bistrić, župnik Vidonja don Mladen Margeta i župnik Župe Tugare don Marinko Jurišin.

Don Damir spomenuo je da je bilo teško vrijeme kada je don Stipe otišao u sjemenište. „Naš dragi don Stipe Vlahović ubijen je 1942. kao mladomisnik u Desnama. Svećeništvo je bilo na vjetrometini, stalno pod povećalom svih, a osobito sistema, no vaš odlazak, osobito je pod povećalom, ponajprije sela, a onda je slijedilo sve ostalo, u kojem će vaše sjemenište, bogoslovni nauk, a potom i svećeništvo obilježiti cijelu obitelj“, rekao je don Damir.

Zahvalni smo svemogućem Bogu, nastavio je don Damir, što smo mi mladi, a sada stari, osjećali, ne teret, nego radost vašega svećeništva u svemu, od školskih klupa, nastavničkih provokacija pa do ostalih životnih poniženja što je obitelj prošla, ‘ali sve na slavu Božju!’.

„Trideset godina poslije mučeničke smrti don Stipe Vlahovića, Vi započinjete svoju službu oltara ovdje – na sv. Liberana 23. srpnja, u kojoj vas prate vaši rođaci, danas pokojni, dr. fra Jure Radić, njegov brat mons. fra Nikola Radić uz vašu subraću tadašnjih ređenika“, podsjetio je don Damir.

„,Teško je propovijedati evanđelje, osobito u svom zavičaju, no Bog je izvor milosti, snage života, kako on to lijepo preko Davidovih usana kaže u Psalmu 127 – miljenicima svojim i u snu On daje. I gdje se nakupi patnja i progonstvo, Bog donosi mir i radost, Bog nam daje da se u svemu posvetimo Njemu, jer to je jedini naš put svećenika. Kroz posvećenje sebe, posvećuje se narod Božji, zato danas zahvalni i u Božjoj ljubavi, stavljamo svaki Vaš dan zahvalnosti Bogu“, rekao je između ostaloga vlč. Bistrić u homiliji, te uz čestitke slavljeniku, pozvao vjernike na molitvu za svoje svećenike.

Zlatomisnik je, Slaveći 50. obljetnicu svećeničkog ređenja izrazio zahvalnost prvenstveno Bogu što ga je pozvao u svećeništvo. „Isus je rekao – ne izabraste vi mene, nego ja vas i poslah vas da rod donosite. Često sam se pitao zašto si Gospodine izabrao mene, kad je bilo boljih, pametnijih i pobožnijih, ali Ti si tako htio, Ti si me izabrao“, rekao je.

„Puno je onih koji su na različite načine sudjelovali u mome svećeništvu. Prije svega zahvaljujem roditeljima što su mi podarili život, odgojili i usadili vjeru u mene, posebno majci, koja je bila 40 godina uz mene po župama gdje sam bio na službi. Jučer je bila godišnjica njezine smrti, danas ukopana. Zahvaljujem sestri i bratu, koji su bili podrška i pomoć u mome svećeništvu pa i danas. Mojim odlaskom u sjemenište, za njih su počeli problemi, i mnogi su propatili zbog toga, ćaća na poslu, sestru nisu željeli zaposliti, a meni su odmah oduzeli doplatak i zdravstveno osiguranje, koje nisam imao sve dok nisam postao svećenik“, rekao je don Stipe.

Izrazio je zahvalnost svima koji su mu pomogli na bilo koji način da je postao svećenik, posebno onima koji su ga pratili, a prate ga i danas svojim molitvama. Zahvalio je i papi Franji koji mu je udijelio svoj apostolski blagoslov. Uz zahvale mnogima, rekao je: „Tko je mogao znati osim Boga, da će nećak, kojega sam krstio ovdje 1976., propovijedati na mojoj 50. obljetnici mlade mise“. Zahvalio je i svim bivšim župljanima župa, gdje je bio na službi.

„Geslo moje mlade mise bilo je i ostalo: ‘Primi me Gospodine ovakvog kakav jesam, a ti me učini onakvim kakvim me želiš’. Ovo govorim svaki dan kad se molim, od dana moje mlade mise. Svake godine, tog datuma, za sve župe gdje sam bio, do današnje, slavim smisu, kao i za ovu moju rodnu župu i sve vas. Neka moja molitva bude danas Gospodinu – da ova moja obljetnica potakne nekog mladoga iz župe, da nastavi u svećeništvu, da ne čekamo opet 30 i više godina“, potaknuo je zlatomisnik.

Uime Župe, slavljeniku preča. Jerkoviću čestitao je i zahvalio vlč. Dukić te uz prigodne poklone u ime Župnog pastoralnog vijeća Jure Ćopo, u ime mjesnog odbora Mija Šuman, u ime HKZ „MI“ Nikolina Visković, a u ime pučkih pjevača Bariša Oršulić. Don Marinko Jurišin slavljeniku je uručio čestitku papinskog blagoslova, a krunicu koju je dobio od pape Franje ostavio je kao zavjetni dar.

Slavlje su animirali pučki pjevači župe, a nakon misnog slavlja brojne vjernike razveselila je i Kominska glazba. Slavlje je potom nastavljeno u Domu kulture.