Nadbiskup Barišić mladomisnicima uručio prve dekrete

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić udijelio je, u ponedjeljak 15. srpnja u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, dekrete novozaređenim svećenicima Splitsko-makarske nadbiskupije. Don Pero Badrov imenovan je župnim vikarom na splitskoj župi Presvetoga Srca Isusova – Visoka. Don Domagoj Durdov vršit će službu župnoga vikara na župi Gospe od Milosrđa (Lovrinac) u Splitu. Don Jure Lovinčević bit će župni vikar u makarskoj župi sv. Marka. Don Andrej Marić će služiti kao župni vikar na splitskim Škrapama, u župi Prečistog Srca Marijina. Don Dino Prkut bit će župni vikar u župama sv. Nikole u Metkoviću, u Borovcima i u Novim Selima n/N. Don Vladimir Smoljo imenovan je župnim vikarom u konkatedralnoj župi sv. Petra u Splitu. Don Josip Ulić će biti župni vikar u župi sv. Spasa na splitskim Mejašima, dok će don Ivan Zovko biti novi župni vikar u župi sv. Pavla ap. – Pujanke (Split). Novi nadbiskupov tajnik i bilježnik Nadbiskupskog ordinarijata je bogoslov Nikola Šakić, mag. theol., kandidat za đakonat i prezbiterat na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije.

Nadbiskup je poslušao dojmove mladomisnika o ređenju i proslavi njihovih mladih misa te planove onih koji će svoju mladu misu proslaviti narednih dana. „Svećenici smo ne zbog sebe, nego zbog vjernika kojima smo darovani. Svojim životom slavite ime Božje i budite milosrdni u opraštanju bližnjima. Poniznost u pastoralu, radu i odnosima je jedini put vašega spasenja“, kazao je nadbiskup mladomisnicima. Naglasio im je i kako nikada ne smiju postati službenici te kako je uvijek potrebno razvijati svijest o „zajednici Crkve u koju smo svi uključeni, a koja duhovno raste molitvom za kolege svećenike“.

Podjeli dekreta nazočili su i generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović te pastoralni vikar mons. Nediljko Ante Ančić. U obraćanju mladomisnicima mons. Vidović je naglasio kako „svećenici uvijek trebaju biti spremni na progonstvo zbog istine i pravednosti“. Mons. Ančić je govorio o važnosti duhovno-formacijskih projekata koje Splitsko-makarska nadbiskupija organizira za svoje mlade svećenike. Potaknuo ih je na prisustvo u takvim događajima, posebno se osvrnuvši na Studijske dane za mlade svećenike te zajedničke duhovne vježbe. Spomenuo je i odnos između župnika i kapelana koji mora biti isprepleten poštivanjem i razumijevanjem.

Pero Badrov, sin pok. Tome i Mire r. Jandrijević, rođen je 11. travnja 1985. godine u Splitu. Rodna župa mu je Bezgrešnog Začeća BDM - K. Štafilić. Pastoralni praktikum vršio je u župi sv. Mihovila ark. - Omiš. Mladu misu slavio je 6. srpnja u Kaštel Štafiliću.

Domagoj Durdov, sin Ivice i Željke r. Prančević, rođen je 3. srpnja 1988. godine u Splitu. Iz župe je Materinstva BDM – Brda (Split), a pastoralni praktikum vršio je u župi sv. Petra Apostola – konkatedrala (Split). Mladu miso slavio je 14. srpnja na Brdima (Split).

Jure Lovrinčević, sin Ivana i Ružice r. Šuta, rođen je 24. lipnja 1994. godine u Splitu. Rodna župa mu je Prečistog Srca Marijina – Škrape (Split). Pastoralni praktikum vršio je u župi sv. Lovre – Trogir. Mladu misu slavio je 30. lipnja u crkvi Gospe od Zdravlja – Split.

Andrej Marić, sin Ante i Mirjane r. Kruljac, rođen je 18. rujna 1982. godine u Splitu. Iz župe je sv. Spasa – Mejaši, a pastoralni praktikum vršio u župi sv. Marka ev. – Makarska. Mladu misu slavit će 28. srpnja na Mejašima (Split).

Dino Prkut, sin Milana i Antonije r. Mihetić, rođen je 8. kolovoza 1994. godine u Bad Mergentheimu u Njemačkoj. Rodna župa mu je sv. Petra - konkatedrala (Split). Pastoralni praktikum vršio je u župi Gospe od Otoka – Solin. Mladu misu slavio je 23. lipnja u konkatedrali sv. Petra – Split.

Vladimir Smoljo, sin Ivice i Mladenke r. Križan, rođen je 24. prosinca 1994. godine u Splitu. Iz župe je sv. Petra - Kaštel Novi, a pastoralni praktikum vršio je u župi Materinstva BDM - Brda (Split). Mladu misu slavit će 21. srpnja u Kaštel Novom.

Josip Ulić, sin pok. Zdravka i Mire r. Maretić, rođen je 19. veljače 1992. godine u Splitu. Rodom je iz župe Porođenja BDM - Tugare. Pastoralni praktikum vršio je u župi sv. Nikole - Metković. Mladu misu slavio je 14. srpnja u Tugarama.

Ivan Zovko, sin Mate i Divne r. Perkušić, rođen je 16. ožujka 1994. godine u Splitu. Iz župe je sv. Spasa – Mejaši (Split), a pastoralni praktikum vršio je u župi sv. Josipa – Mertojak (Split). Mladu misu slavio je 7. srpnja na Mejašima – Split.