Studijski dani za mlađe svećenike Splitske metropolije

U Duhvonom centru Biskup fra Paškal Buconjić Školskih sestara franjevki u Bijelom Polju /Potoci kod Mostara održano je ovogodišnje permanentno obrzovanje mlađih svećenika Splitske metropolije. Predavanja i druženja u ugodnom prirodnom ambijentu i ljubaznosti časnih sestara trajala su nepuna tri dana od 1. do 4. srpnja. Ovakvi stručni susreti predviđeni su crkvenim smjernicama  i porebni su za mlađe svećenike kao dio njihova cjeloživotnog učenja i pastoralnog usavršavanja. Na susretu se okupilo tridesetak sudionika iz Dubrovačke, Hvarske, Kotorske i Šibenske biskupije te Splitsko-makarske nadbiskupije i Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja u Splitu.

Biskupi naše metropolije koji sa svojim mladim svećenicima kao duhovni poglavari rado sudjeluju na ovakvim skupovima, ovaj put su se ispričali zbog neodgodivih obveza ili službenih putovanja. Zastupao ih je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji je sudjelovao na cijelom programu sudijskih dana. Tu je bio i novi provincijal splitskih franjevaca fra Marko Mrše te voditelj programa dr. Nediljko Ante Ančić.

Temu susreta preuzeli smo dobrim dijelom od Pastoralno-katehetskog kolokvija za svećenike koji je održan potkraj veljače ove godine u Zagrebu a glasi: Sakrament pomirenja u župnoj zajednici. Činilo nam se prikladnim i potrebnim progovoriti i  promišljati o sakramentu ispovijedi i mnoštvu pitanja koja su s tim povezana u pastoralnoj praksi. Za četiri predavanja na programu pozvali smo dvoje predavača koja su nastupala i u Zagrebu, a druga dvojica su iz redova profesora na KBF-u u Splitu odnosno župnika u našoj crkvenoj kokrajini.

Prvo i uvodno predavanje održao je dr. Tonči Matulić s KBF-a u Zagrebu o temi: Kultura opraštanja u  ‘vremenu bez grijeha‘. Profesor Matulić je zorno i angažirano i znalački ocrtao kultorološki trenutak današnjega mentaliteta u kojemu se gubi osjećaj za grijeh kao rezultat slabljenja vjere i doživljaja Božje prisutnosti u životu pojedinca i zajednice.    Ljudska krivnja, grijeh i grješnost nisu time nestali, nego ih valja na drugi način detektirati i s njima se  pastoralno nositi. Drugo predavanja pod naslovom Djeca i sakrament pomirenja održala je č.s. mr. Branka Perković, reodvnica  Franjevačke  provincije školskih sestara u Hercegovini koja  djeluje kao vjeoučiteljica u jednoj osnovnoj školi u Zagrebu. Bilo je zanimljivo čuti iskustva  rada s djecom te dobi, o njihovim psiho-fizičkim  fazama odrastanja i shvaćanja krivnje, odgovornosti i kajanja.  Treće predavanje  održao je dr. Šimun Bilokapić s KBF-a u Splitu o temi Današnja problematika ispovijedi i ispovijedanja.  Profesor Biulokapić je osobito istaknuo goleme promjene koje su se dogodile u ispovijednoj praksi tijekom  poslijekoncilskog vremena  s obzirom na shvaćanje, ljudske slobode i odgovornosti,  prosuđivanja težine grijeha, jačanja svijesti  kako postoje novi oblici grijeha i odgovonosti u sadašnjem vremenu  suvremenh tehnologija i modernih komunikacija. Posljednje predavanje održao je  mr. don Robert Ćibarić, svećenik dubrovačke biskupije o Svećeniku kao djelitelju  pomirenja.  Podsjetio je na neke crkvene odredbe o ispovjednicima te naglasio bitne značajke koje posrdnik Božjeg opraštanja treba posjedovati. Nakon svakog prdavanja  uslijedila je poduža rasprava u kojoj su postavljena brojna pitanja, iznesena zapažanja iz  pastoralne prakse, a  neke su pojedinosti i temeljito obrazložene.

Nastavljajući dosadašnju tradiciju permanentnog obrazovanja u poslijepodnevnim satima drugoga dana pošli smo na izlet u Ramu. Preko Jablanice i Prozora došavši na odredište  ispred samostana na Ramskom jezeru, dočekao nas je jedan od domaćina  fra Mijo Džolan te nas proveo kroz etnografski muzej, iznio povijest Ramskog kraja i golema stradanja Hrvata  tijekom turskog nadiranja, zatim u drugom svjetkom ratu te Domovinskom ratu. Obišli smo i moderne skulpture koje su u postavljene u perivoju Franjevačkog  samostana (Posljednja večera, Ramska majka,Kkriž iznad urezanih imena ubijenih i poginulih).  Slijedila je duhovna okrepa i zajedničko euharistijsko slavlje u crkvi Franejvačkog samostana Rama-Šćit što ga je predvodio mons. Mate Uzinić. Večer toga dana završili smo zajedničkim objedom u Konobi Gaj, krijepeći se tjelesno i uživajući u prekrasnom krajoliku Ramskog jezera. Svi oni koji su došli na ove studijske dane, nisu požalili. Doživjeli su ugodne trenutke druženja, mnoštvo novih pastoralnih spoznaja, gostoljubivost časnih sestara franjevki koje su nam ispričale i svoja stradanja u domovinskom ratu (Prostorija sjećanja u podrumu samostana) ali i Božju providnost da s pomoću velikog svoga dobrotvora iz Kanade ponovno sagrade razrušeni samostan i u Potocima nastave svoje više od stotinu godina dugo pastoralno i redovničko djelovanje.