Rekolekcija svećenika Katedralnog i Konkatedralnog dekanata

Svećenici obaju splitskih dekanata sa svojim dekanima don Tomislavom Ćubelićem i don Radojkom Vidovićem  odlučili su ovaj put obaviti svoj mjesečni susret zajedno izvan Splita. S kolodvora u Sukoišanskoj ulici  u srijedu 5. lipnja  u jutarnjim satima krenuli smo autobusom u Šibenik. Od mogućih tridesetak župnika i župnih vikara na put su pošla njih 22. Vozeći se u opuštenu ritmu živopisnom magistralom uz more izmolili su zajedno molitvu Srednjeg časa i uživali u prekrasnom krajoliku.

Na šibenskoj rivi dočekao nas je i pozdravio biskup mjesne Crkve mons. Tomislav Rogić. Zajedno smo pošli u nedavno otvoreni muzej Civitas sacra, Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova. Od nekoć posve urušene dvije zgrade koje je Hrvatska država ponovno vratila Šibenskoj biskupiji  uz pomoć Europskih fondova i njihovih sredstava od nekoliko desetak milijuna kuna nastao je moderan, vrlo vrijedan i suvremeno opremljen muzej.  Biskup i stručni vodič  proveli su nas je kroz to muzejsko znanje u kojemu smo mogli zorno doživjeti različite faze gradnje Šibenske katedrale, tehniku rada, alate, razne eksponate sve do oštećenja krova šibenske ljepotice u Domovinskom ratu kad su je na nekoliko mjesta oštetile granate agresorske armije. Uz ljubazno osoblje doživjeli smo nešto predivno, iznenađeni opremom, tehnikom i nadasve eksponatima muzeja.

Poslije razgledanja muzeja krenuli smo u samu katedralu. Budući da se upravo oglasilo podnevno zvono, zapjevali smo na ulazu Kraljice neba. Biskup nam je ukratko protumačio dinamiku obnove i čišćenja zidova te nas proveo kroz Krstionicu – biser umijeća šibenskih graditelja. Nakon toga uslijedio je kratki susret sa svećenicima šibenskog dekanata, koji su upravo završavali radni dio svoje rekolekcije u župnoj kući Katedralne župe. Tu smo počašćeni raznim napitcima i okrepom. Riječi zahvale biskupu mons. Rogiću i župniku don Krešimiru Mateši uputio je pastoralni vikar dr. Nediljko Ante Ančić.

Iz Šibenika smo nastavili putovanje prema mjestu gdje je bio organiziran zajednički ručak na jednom gospodarskom dobru pokraj Stankovaca. U ugodnoj i lijepoj atmosferi vrijeme tako brzo prolazi. Zadnja točka našega susreta bila je posjet Kamenjaku, prekrasnom vidikovcu iznad Vranskog jezera s  očaravajućim pogledom na jezero te cijelo otočje Šibenskog i Zadarskog arhipelaga.  Tu je na vrhu uz info-centar  1995. nad postojećom ograđenom dubokom jamom sagrađena  i blagoslovljena crkvica za žrtve koje su na kraju Drugog svjetskog rata bačene u nju. Kratko smo se pomolili. Hvala Bogu bilo je lijepo vrijeme a odatle se pruža predivan pogled na Vransko jezero, Kornate i ostalu okolicu. Nadahnuti tom ljepotom i svim što smo doživjeli tijekom ovog dana krenuli smo prema Splitu  i  oko 18 sati sretno smo se vratili. Još jednom potvrđena stara istina: Kako je lijepo kao braća biti zajedno!