Postavljanje u službu lektora i akolita te susret roditelja i župnika u Centralnom bogoslovnom sjemeništu u Splitu

U subotu 6. travnja 2019. u kapeli Centralnog bogoslovnog sjemeništa pod svetom misom, koju je predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić u zajedništvu s odgojiteljima i župnicima, bogoslovi treće godine Toni Filipović, Domagoj Omrčen-Milić, Ivan Šesto, Igor Goleš, Šime Pleadin, Ante Vrcić, Jure Paponja i Mišo Pecotić postavljeni su u službu lektora (čitača) .U službu akolita (pratioca) postavljeni su bogoslovi četvrte godine Lovre Juraga, Marijan Šitum, Roko Kaštelan, Klement Radosoljić, Josip Lešković te Marko Obradović bogoslov pete godine. Tom prigodom održan je susret roditelja i župnika bogoslova.

U svojoj homiliji nadbiskup je kazao kako smo pozvani biti spremni čuti Božji glas koji nas svakodnevno poziva i svojoj ljubavlju i milosrđem spašava grešnika, a osuđuje grijeh. Osvrćući se na podjelu službi pojasnio je ako nas Gospodin preko službi poziva da služimo Bogu i čovjeku. Spomenuo je tako obitelj i roditelje od kojih smo primili prve korake i prve riječi i koji su nam prvi uzor u služenju, a prodirući u studij teologije na trećoj godini bogoslovi ulaze u fazu suobličenja kao u dinamiku koja nikad ne prestaje jer i kao svećenici ulaze u permanentno obrazovanje. „Lektor je“, navodi nadbiskup, „onaj koji ne sluša samo Riječi Svetog Pisma, već i onaj koji sluša i čuje glas svoga bližnjega i njemu donosi Živu Riječ, a ako tu nema sluha onda nema sluha ni za Božji glas. A akolit je onaj koji želi biti u Božjoj prisutnosti, uživati Božju blizinu i baštiniti Božje milosrđe“.

Susret je nakon svete mise nastavljen na kratkom domjenku nakon kojeg je uslijedilo predavanje gospođe Rajke Šore diplomirane psihologinje na temu „Komunikacija u obitelji'“, a predavanje je pjesmom obogatio Komorni zbor bogoslova pod ravnanjem maestra don Ivana Urlića. Susret, kojega je krasilo veselje, radost, zajedništvo je završio zajedničkim ručkom i druženjem.