Pred-kapitul braće Under Ten Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja održan na Trsteniku

Red Manje braće već peti put za redom organizira kapitul na rogožinama za braću Under Ten. To su braća koja su položila svečane zavjete unatrag 10 godina. Slavlje je to koje obuhvaća sve provincije, kustodije i fundacije svijeta. Dosadašnji kapituli Under Ten bili su u Španjolskoj (1995.), Brazilu (2001.), Svetoj Zemlji (2007.) i Meksiku (2012.). Ove godine kapitul Under Ten održat će se od 7. do 14. srpnja u malenom mjestu Taizé u Francuskoj. Tema kapitula je „Fratri u dijalogu“.

Naime, u Taizeu od 1940. godine živi jedna kršćanska zajednica monaha, ekumenska i međunarodna, koju je utemeljio brat Roger Schutz. Danas zajednica u Taizeu broji stotinjak braće različitih kršćanskih denominacija, koji dolaze iz više od 25 nacija. Budući do je ovaj događaj od iznimne važnosti za cijeli franjevački red, a na njemu ne mogu sudjelovati fizički svi franjevci, Generalni definitorij je odlučio uključiti sve fratre Under Ten na način da se u svim jedinicama Reda održi pred-kapitul na kojem će braća iznijeti svoja mišljenja i prijedloge koji će biti predstavljeni na kapitulu u Taizeu. Nakon kapitula, u svim će provincijama biti organiziran i post-kapitul na kojem će provincijski delegati iznijeti zaključke Kapitula i smjernice za „djelovati“. Sâm kapitul moći će se pratiti uživo na službenoj stranici ili na Facebook stranici Reda.

Pred-kapitul braće Under Ten Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja održan je u srijedu, 3. travnja 2019., u samostanu o. Ante Antića na Trsteniku. Na pred-kapitulu okupilo se 17 fratara Under Ten. Susret, koji je započeo u 10 sati zajedničkom molitvom, moderirao je fra Anđelko Domazet, tajnik za formaciju i studije. Fra Šimun Markulin, član Pripremne komisije i ekonom kapitula Under Ten, održao je uvodno predavanje predstavivši što je do sada učinjeno u organizacijskom smislu za kapitul Under Ten. Potom je fra Anđelko otvorio raspravu koja se odvijala u tri smjera promišljanja: vidjeti znakove dijaloga u vlastitom životu, vlastitoj zemlji i u vlastitoj provinciji.

 Konstruktivna mišljenja, prijedloge i zaključke koje su braća iznijela na pred-kapitulu, fra Jerko Kolovrat, delegat Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, predstavit će na kapitulu Under Ten u Taizeu.