Split: Slavlje svečanih zavjeta

U subotu, 15. rujna 2018., četvorica bogoslova Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja položila su svečane zavjete u Redu Manje braće. Fra Slaven Čeko (Livno), fra Filip Čogelja (Kaštel Stari), fra Ivo Rastočić (Metković) i fra Željko Štrbac (Zagreb) zavjetovali su se da će doživotno živjeti u poslušnosti svojim poglavarima, u čistoći i bez vlasništva. Svečano zavjetovanje slavljeno je za vrijeme euharistijskog slavlja, kojim je u crkvi Presvetog Otkupitelja predsjedao fra Joško Kodžoman, provincijal splitske redovničke zajednice. Koncelebriralo je 38 svećenika, među kojima: fra Domagoj Runje, gvardijan samostana na Trsteniku, fra Ivan Maletić, definitor i magistar bogoslova u Zagrebu, fra Ivica Jurić, magistar bogoslova u Splitu, fra Anđelko Domazet, v.d. dekana KBF-a Sveučilišta u Splitu, i drugi svećenici, pristigli iz župnih zajednica zavjetovanika ili drugih župa. Obredničar kod slavlja bio je fra Dejan Međugorac, župni vikar u Drnišu, a liturgijsko  pjevanje animirao  je samostanski zbor, pod vodstvom gosp. Pere Prosenice.

U crkvi je bilo oko 200 vjernika, uglavnom članova obitelji i rodbine četvorice mladih franjevaca. Obredničar je na početku kratko uveo u tijek slavlja, a točno u 10.30 sati krenula je procesija iz sakristije prema samostanskoj crkvi. Asistirali su franjevački bogoslovi. Na slavlju su bili nazočni i novaci s Visovca, pristigli sa svojim meštrom i domeštrom. O. Provincijal u propovijedi je istakao aktualnost franjevačke karizme, koja je toliko raširena i prepoznatljiva u hrvatskom narodu. Zaželio je mladim redovnicima ustrajnost na započetom putu te u ime zajednice obećao bratsku pomoć na putu posvećenja. Nakon propovijedi provincijal Kodžoman postavio je pitanja kandidatima o spremnosti da se potpuno posvete Bogu, nasljedujući primjer sv. Franje Asiškog i Pravilo Reda Manje braće. Slijedilo je pjevanje litanija, a potom sâm čin svečanog zavjetovanja. Zavjetovanici su pojedinačno pristupali predsjedatelju slavlja, čitajući vlastoručno ispisan obrazac zavjetovanja. Nakon što su sva četvorica pred okupljenom zajednicom izrekla doživotne zavjete, pristupili su prisutni fratri i svjetovni svećenici, koji su čestitali novim punopravnim članovima Provincije. Euharistijsko slavlje nastavljeno je kao uobičajeno.

Poslije Popričesne molitve okupljenima se obratio fra Domagoj Runje, gvardijan Franjevačkog samostana o. fra Ante Antića. Čestitao je braći slavlje svečanih zavjeta te kratko protumačio geslo koje su izabrali za dan svojega zavjetovanja i tiskali ga na prigodnim sličicama. Zbor je poveo starodrevni himan Tebe Boga hvalimo, a predsjedatelj je potom udijelio svečani blagoslov. Slavlje je nastavljeno zajedničkim ručkom, kojeg je samostan organizirao za prisutne svećenike, bogoslove, časne sestre, članove obitelji, rodbinu i prijatelje zavjetovanika. Još jednom čestitamo našoj braći te im želimo obilje Božjeg blagoslova, uz molbu svemogućem Bogu da pošalje novih radnika u svoj vinograd.