Sinj: Oproštaj od fra Bože Lovrića

U utorak, 26. lipnja 2018. u 15 sati, u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske u Sinju mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski, služio je misu zadušnicu za redovnika-svećenika fra Božu Lovrića koji je, okrijepljen svetim sakramentima, blago u Gospodinu preminuo u franjevačkom samostanu Gospe od Zdravlja u Splitu u nedjelju, 24. lipnja 2018. u 84. godini života, 65. redovništva i 57. svećeništva.

Na oproštaju su bili provincijal fra Joško Kodžoman, gvardijan fra Jakov Begonja i 112 redovnika-svećenika. Rodbina, bogoslovi, sjemeništarci, časne sestre, vjernici iz Hrvaca, Sinja i drugih župa, te osobni prijatelji došli su se također oprostiti od fra Bože. Pjevanje je predvodio mo fra Jure Župić. Sprovodne obrede, nakon završetka mise zadušnice, na groblju sv. Frane u Sinju prevodio je sinjski gvardijan fra Petar Klapež.

„Sve vas pozdravljam sada u trenutku oproštaja od fra Bože. Izražavam sućut ocu Provincijalu, braći franjevcima, mještanima Hrvaca, vjernicima župa u kojima je fra Bože djelovao, rodbini i prijateljima“, rekao je mons. Marin Barišić na početku mise zadušnice te nastavio kako „ova šutnja i molitva pokazuju osjećaje prema pok. fra Boži. Želimo ga molitvom pratiti nebeskom Ocu. Zamolimo Gospodina da i fra Boži i nama oprosti kako bismo mogli slaviti ova kršćanska otajstva nade“, završio je o. Nadbiskup.

Na početku propovijedi o. Nadbiskup je, citirajući sv. Pavla, naglasio kako je Isus pokazao svoju ljubav prema dok smo bili grešnici, a koliko će tek sada biti ta ljubav i spasenje njegovim životom. To je osobna karta svakog kršćanina jer je Isus dao nadu svakome. Svatko od nas jest sudionik i dionik pomirenja Božjeg, a svećenici na osobit način jer su primatelji i djelitelji Božje ljubavi. To je sigurno i osobna karta fra Bože jer su mnogi osjetili njegovu dobrotu i ljubav. Lijepo je to bilo čuti od vjernika, osobito vjernika iz Metkovića gdje je služio punih petnaest godina. Imao je uho za čovjeka, nastojao je slušati, primiti, osjetiti čovjeka pa čak i njegovu bol i patnju. Rado je sjedio u ispovjedaonici i bio djelitelj Božjih otajstava. Osim toga, rado je bio viđen među svećenicima kojima je i drage volje pomagao u svako vrijeme. Apostoli su prepoznali Isusa u lomljenju kruha i u susretu s njim oživili. U Vjerovanju između ostalo izričemo vjeru u život budućega vijeka. Kao što su učenici Isusa prepoznali i mi ga možemo prepoznati u lomljenju kruha i imati već sada život, a ne samo budući život. Fra Božo je živio svoje redovništvo i svećeništvo u skladu i otvorenosti prema budućem životu. I nije mala stvar imati takve ljude u svom okruženju. Fra Bože, hvala ti. Sada vidimo koliko si nas obogatio. Neka ti sretan susret s Gospodinom, završio je mons. Marin Barišić.

Oproštajne govore održali su provincijal fra Joško Kodžoman, gvardijan fra Jakov Begonja te sestare franjevke od Bezgrješne.