Sjemeništarci posjetili nadbiskupa Barišića

U četvrtak, 8. veljače u poslijepodnevnim satima sjemeništarci Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, zajedno sa svojim odgojiteljima, pohodili su oca nadbiskupa mons. Marina Barišića u Nadbiskupskom ordinarijatu. U vedrom duhu, sjemenišnu zajednicu je dočekao generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije, mons. Miroslav Vidović.

 

Ovo zajedničko druženje započelo je euharistijskim slavljem koje je predvodio nadbiskup Barišić u koncelebraciji s generalnim vikarom, ekonomom nadbiskupije don Jozom Gojsalićem i odgojiteljima splitskog sjemeništa, ravnateljem don Edvardom Pundom, prefektom don Vedranom Torićem te duhovnikom don Matom Brečićem. Svetu misu slavili su u kapeli Ordinarijata koja je posvećena Pavlovom učeniku sv. Titu. Nadbiskup je podsjetio da je sv. Pavao poslao Tita u Dalmaciju kao prvog blagovjesnika Radosne vijesti, a posebnost kapele Ordinarijata je što je to jedina kapela posvećena ovome svecu u čitavoj Metropoliji. Između ostalog, Nadbiskup je protumačio simboliku kapele sv. Tita, a kroz koju se očituje sinteza povijesti ove Mjesne Crkve.

 

U svojoj homiliji Nadbiskup se osvrnuo na ženu iz Matejevog evanđelja, koja je zaiskala pomoć od Gospodina za svoju kćer. Usporedivši ovu ženu s kraljem Salomonom, koji je za razliku od nje stekao sve što je mogao na zemlji, jedino što je žena imala bilo je golemo pouzdanje u Isusa Krista, koje je ponekad nedostajalo i samim Kristovim učenicima. U tom smislu, podsjetio je Nadbiskup kako garancija za sreću nije imati sve što želim, već ići za Kristom. Dotaknuo se također i aktualne teme siromaštva oko nas te naglasio da siromasi nisu u daljini, već su u našoj blizini i svakodnevnici, a Isus Krist nam otvara put do njih.

Nakon svete mise, Nadbiskup je sjemeništarcima pokazao urede Nadbiskupije i pojasnio njihovu ulogu i važnost u Nadbiskupiji, u Metropoliji pa čak i šire. Susret je zatim nastavljen u Vijećnici gdje su nadbiskup i generalni vikar iznijeli neke zanimljive i manje poznate podatke iz povijesti naše nadbiskupije, a sjemeništarci su imali prigodu postaviti pitanja.

Susret je završen zajedničkom večerom u nadi kako će ovakvi godišnji posjeti splitskih sjemeništaraca postati tradicionalnima.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na završetku misnog slavlja biskupskoga ređenja u Hvaru održani su prigodni govori. Prvi govor održao je ...
Nadbiskupsko sjemenište u Splitu domaćin je od 27. do 29. travnja ovogodišnjeg susreta sjemeništaraca malih sjemeništa, ...
Svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije Boris Vidović obranio je 19. travnja 2018. godine na Papinskom sveučilišta ...
U ponedjeljak 16. travnja u franjevačkoj crkvi Svete Marije u Makarskoj splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić ...
Franjevački klerikat u Splitu Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja prvi put ove godine u organizaciji ...
Nadbiskupsko sjemenište u Splitu i Nadbiskupijska klasična gimnazija „Don Frane Bulić“ svečanom su akademijom ...
Uoči svetkovine Navještenja Gospodinova, u nedjelju Božjega milosrđa, 8. travnja, u kapeli Navještenja Gospodinova u ...
Uoči svetkovine Božanskog Milosrđa, 7. travnja 2018. radosno smo proslavile Dan Provincije u molitvi i zajedničkome ...