Nadbiskup sa sjemeništarcima na prvu nedjelju Došašća

Na prvu nedjelju Došašća, 27. studenoga 2016., splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić tradicionalno je pohodio Nadbiskupsko sjemenište u Splitu gdje je u sjemenišnoj kapeli u zajedništvu s ravnateljem don Jurom Bjelišem, duhovnikom don Matom Brečićem i tajnikom don Gabrielom Kamberom slavio misno slavlje.

Na početku euharistijskog slavlja nadbiskup je pozdravio odgojitelje i sjemeništarce pozivajući ih na radosno življenje vremena iščekivanja njegova dolaska posebnog po tome što je ono obilježeno i početkom Godine očinstva u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji.

U homiliji je nadbiskup istaknuo kako je nastupilo vrijeme adventa koje treba rasvijetliti tamu naše duše i našeg srca. Vrijeme u kojem počinje naše duhovno hodočašće. Pozvani smo iz godine u godinu ulaziti dublje i zahvalnije u otajstvo Kristova utjelovljenja. Pozvani smo „mačeve prekovati u plugove, a koplja u srpove“, te mačeve koje gradi ljudska sebičnost, izoliranost u mraku mržnje i osvetljivosti. Rađeni su tako uporno, za njih je potrebna domišljatost i iskustvo. Sve što je tako ustrajno kovano u mraku treba biti prekovano u srpove i plugove, u plemenitost i otvorenost za druge, za pomaganje, naglasio je nadbiskup. Mačevi i koplja moraju biti prekovani, napušteni i postati novi oblici ljepote koje će koristiti drugima na dobro. Prve dvije misli koje nam dolaze kada spomenemo riječ došašće jesu bdijenje i caritas, život darivanja za druge. Prije svega bdijmo, poručio je mons. Barišić te dodao: tamo gdje je mrak lako je zaspati. Tko bdije drži oči otvorene. Tko ne bdije oči su mu zatvorene. On je u mraku. Onaj koji iščekuje vidjeti će na vrijeme Onoga koji dolazi.

Poslije mise svi su zajedno otišli do blagovaonice. Na kraju ručka ravnatelj Sjemeništa don Jure Bjeliš zahvalio je nadbiskupu na dolasku i njegovoj brizi za sjemeništarce dok im je nadbiskup podijelio krunice.