Misa posvete krizme i blagoslov bolesničkog ulja u splitskoj katedrali

U jutro Velikog četvrtka, 2. travnja, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je misu posvete krizme i blagoslov bolesničkog ulja u splitskoj prvostolnici sv. Dujma. Svečanost je započela ispred crkve sv. Filipa Nerija odakle su se svećenici Splitsko-makarske nadbiskupije u procesiji za križem, predvođeni pjesmom bogoslova uputili prema splitskoj prvostolnici gdje su slavili misu kojom su svečano proslavili svoj svećenički dan. Na taj dan ustanove Euharistije, svećenici su obnovili svoja svećenička obećanja, a nadbiskup je posvetio ulje za sakramente krštenja, potvrde, bolesničkog pomazanja i sv. reda.


Pozdravivši provincijala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joška Kodžomana svoje nazočne svećenike, njih oko 150, kao i one koji su bili spriječeni doći, redovnike i redovnice, bogoslove te okupljeni vjernički puk, nadbiskup Barišić je izrazio radost zbog zajedništva i zahvalnost Bogu za veliki dar svećeništva. U homiliji, nadbiskup je naglasak stavio na veličinu i milost svećeničkog dara.
" Nitko od nas nije svoj, nije pozvao sebe niti izabrao sebe za svećenika. Mi smo plod Božanskog milosrđa. To je nama dar i otajstvo. Kao svećenici pozvani smo dublje živjeti ovu dimenziju dara Božjeg milosrđa. Mi nismo anđeli, nego ljudi ograničeni, grešni, krštenici, vjernici, kršćani, slabi smo i nemoćni. Koliko je nama samima potrebno ovo milosrđe, no pozvani smo produžiti ga drugima", kazao je nadbiskup Barišić i istaknuo kako svećeništvo nije samo po sebi cilj, nego je cilj biti za drugoga, u službi Božjeg milosrđa. Napomenuo je kako je bolno ako zbog loma u sebi svećenik prestane biti sredstvo Božjeg milosrđa. Bolno je i kada se traži oproštenje za sebe, a ne dijeli ga drugima. "Ne ugrožavamo svoje svećeništvo grešnošću, jer smo grešni i slabi, ali ga ugrožavamo ako nismo spremni i sposobni oprostiti drugome i pitati oproštenje, jer tada naše riječi i djela su u suprotnosti s našim identitetom", pojasnio je nadbiskup. Podsjetio je braću svećenike da Veliki četvrtak je dan koji ih želi osvijetliti, ohrabriti i pozvati da grade svećeničko zajedništvo i milosrđe Božje koje im  je potrebno da bi mogli biti suradnici Godine milosrđa gospodnjeg. Pozvao ih je da budu po  tom milosrđu 'čudo' u ovome svijetu, jer biti milosrdan naglasio je nadbiskup znači biti čudak i Božje milosrđe je čudo ovome svijetu. I zato napomenuo je nadbiskup "oči sviju u sinagogi bijaše uprte u Velikog svećenika, Krista. I danas njega traže, ali tražeći njega gledaju u nas. Ako u nama i među nama ovo vide onda će ga naći sigurno. Onda će i oni biti ohrabreni da žive ovu dimenziju Božanskog milosrđa".
Obraćajući se vjernicima kojima su svećenici poslani, nadbiskup je kazao "molite za nas jer ovo je i vaš dan i mi svećenici smo vaši. Ovo je dan koji gleda u budućnost  i koji nas okreće novim duhovnim zvanjima". Pozvao je vjernike da molitvom za duhovna zvanja pobjede mentaliteta ovoga svijeta koji ne razumije i odbija mlade koji se oduče za duhovno zvanje, a s druge strane želi svećenike, redovnike i redovnice i ne može bez njih.
Na kraju misnoga slavlja nadbiskup Barišić je zamolio braću svećenike da neprestano pokušavaju otkrivati Kristov plan, jer tako otkrivaju svoj identitet i bivaju jasniji sebi i ovome vremenu. Poželio im je da u Riječi Božjoj pronalaze hranu, energiju i svježinu.
Na kraju misnog slavlja, nadbiskup je čestitao svim svećenicima njihov dan.