Splitske sestre milosrdnice proslavile svetkovinu Navještenja Gospodinova

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga u Splitu Provincije Navještenja Gospodinova proslavile su u srijedu 25.ožujka svetkovinu Navještenja Gospodinova, Blagovijest. Svečano euharistijsko slavlje u samostanskoj kapeli predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.





"Blagovijest je temeljna vijest koji je potrebna ne samo čovjeku, nego i  svijetu. Utjelovljenje Sina Božjega je najveći plan za spasenje čovjeka i Gospodin nas želi unijeti u taj plan jer smo njegova djeca ljubljena, sinovi i kćeri. Čini to po Mariji i njezinom 'da' koji je  odredio čitavu našu povijest",  rekao je na počeku euharistijskog slavlja nadbiskup Barišić. Govoreći o Marijinom odgovoru na poziv Gospodinov da bude ta u kojoj će se utjeloviti Sin Božji nadbiskup je istaknuo kako je  Marija  bila svjesna tog poziva koji joj je Gospodin  uputio preko anđela kada je pozdravio riječima »Zdravo, milosti puna! Gospodin s tobom!« , no bila je smetena  zbunjena pred tim otajstvom .Poznavajuć  Riječ Božju, živeći je i oslanjajući se na nju Marija je shvaćala da je  pozvana da postane Majkom Kristovom koji će svijetu donijeti mir i radost, svjetlo i život, pravdu i pravednost i da nebo i zemlja čekaju njezin odgovor. Dodao je kako je  čistog srca i ponizna smetena pred tim otajstvom pitala  "Kako će to biti kad ja muža ne poznajem?€ť, no anđeo joj je rekao da će biti osjenjena Duhom Svetim i ona s punim povjerenjem slobodnom voljom i predanjem u Boga odgovara "neka mi bude". Bio je to čin velike ljubavi i predanja svojega djevičanstva Bogu, ali nadasve čin poslušnosti i istinske vjere. "Marija je Djevica koja sluša i vjerom prihvaća Božju riječ i u ovom njezinom pozivu  čita se zapravo naš poziv, što je naš život nego pokušaj odgovora na Gospodinov  poziv koji nam je upućen . Naš poziv da bi bio naš odgovor na  Božji i poziv potrebno je i nama ono što je Marija gradila a to je Riječ Božja", istaknuo je u nastavku propovijedi nadbiskup Barišić.


Zaključio je kako ove komunikacije između nas i Riječi Božje nema , jer za nju treba smirenost i tišina . " Mi svi živimo u jednom ozračju buke  vanjske i unutarnje i nismo u mogućnosti  čuti poruku, Riječ Božju . Bježimo u svoje sigurnosti koje nam oduzimaju mir, radost, zadovoljstvo i potrebnu komunikaciju", kazao je nadbiskup . U propovijedi obratio  se sestrama milosrdnicama sv. Vinka Paulskoga i zahvalio im na dugogodišnjoj njihovoJ prisutnosti  u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. Naglasio  je kako se na njihovom primjeru i posvećenom životu ogleda njihov poziv i njihovo 'da' koje su poput Marije odgovorile Gospodinu .  Pri tom je istaknuo  kako je danas poguban individualizam i samodostatnost  'ja i moj Bog ' i kako je zajedništvo potrebno za ostvarenje poziva.  Danas živimo s problemom kako odgovoriti poput Marije,  kazao je nadbiskup i dodao kako trebamo biti otvoreni i protočni a Riječ Božju poput nje. " Danas je doista veliki dan za Mariju za njezin život , njezin poziv na koji je ona odgovorila na jedan  uzoran način ali vjerujem na istom put smo kao njena duhovna djeca i neka nas  na svoj način oživi u daru i žaru ljubavi i međusobnoj povezanosti.", zaključio je propovijed nadbiskup Barišić.