Splitsko sjemenište i Gimnazija "don Frane Bulić" proslavili svoju zaštitnicu Gospu od Blagovijesti

Nadbiskupsko sjemenište u Splitu i Nadbiskupijska klasična gimnazija "Don Frane Bulić" proslavili su svečanim misnim slavljem u srijedu 25.ožujka svetkovinu svoje zaštitnice - Gospu od Blagovijesti. Misno slavlje u kapeli Nadbiskupskog sjemeništa predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u koncelebraciji s dubrovačkim biskupom Matom Uzinićem, provincijalom Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja fra Joškom Kodžomanom , ravnateljima sjemeništa i gimnazije kao i ostalim svećenicima koji djeluju u sjemeništu i školi, s profesorima KBF-a Sveučilišta u Splitu i odgojiteljima CBS-a te ostalim svećenicima. Tradicionalno na svetkovinu Navještenja Gospodinova propovijeda sjemeništarac maturant, ove godine  propovijedao je Domagoj Omrčen Milić.




Don Josip Dukić ravnatelj gimnazije na počeku misnoga slavlja pozdravio je sve nazočne gimnazijalce i sjemeništarce, njihove roditelje i rodbinu, ravnateljice i ravnatelje  srednjih škola, bogoslove i isusovačke novake, sve djelatnike gimnazije i sjemeništa, bogoslovije i KBF-a te sve okupljene svećenike.  istaknuo  je kako je ovaj blagdan  nepresušni izvor iz kojega crpe snagu i nadahnuće  sjemeništarci, učenici, profesori i odgajatelji. Zahvalio je splitsko-makarskom nadbiskupa Marinu Barišiću koji "svojim dolaskom pokazuje kako mu je na srcu ova Gimnazija i Sjemenište iz kojega je i sam potekao". Pozdravio je i dubrovačkog biskupa  mons. Matu Uzinića i podsjetio je kako je sada dubrovački biskup svoje prve korake služenja Crkvi započeo u ovom Sjemeništu, " a  svoje povjerenje i koliko voli ovo Sjemenište pokazuje tako da sada svoje sjemeništarce šalje k nama da ih obrazujemo i odgajamo kako bi išli putem svećeništva" . Iskazao je zahvalnost i srdačnu dobrodošlicu provincijalu Franjevačke Provincije Presvetoga Otkupitelja fra Jošku Kodžomanu koji po prvi put sudjeluje u ovoj svečanosti.


Započinjući misno slavlje nadbiskup Barišić čestitao je Dan škole i  zaštitnicu  Sjemeništa Gospu od Blagovijesti svima koji su došli uzveličati ovo slavlje i napomenuo kako je ova svetkovina ima radost Božića i to često zaboravljamo. Potaknuo je da treba  "zahvaliti   Gospodinu što ovom svetkovinom naviješta Mariju, otkriva njezinu ulogu u našim životima,  a peko njezine uloge poziva da otkrivamo sebe".


Tradicionalno na svetkovinu Navještenja Gospodinova propovijedao je sjemeništarac maturant, Domagoj Omrčen Milić. Na početku istaknuo  je kako ovaj dan slavi utjelovljenje Vječne Božje Riječi u krilu Blažene Djevice Marije. Potaknuo je  na divljenje  Marijinom činu poniznost i poslušnosti kojom je pogazila i nadvisila Evinu neposlušnost  koja  odvlači  u propast  i grijeh. "I stoga molimo Mariju da nas pouči iskrenoj poslušnosti Ocu, kako bismo prihvativši Njegovu volju preobrazili svoju vlastitu i tako postali što sličniji Njoj, kako bismo živjeli  ljepotu poslušnosti na hvalu i slavu Presvetoga Trojstva", zaključio je propovijed.


Na kraju svečanoga bogoslužja ravnatelj Sjemeništa don Jenko Bulić uputio je riječ zahvale svima što su svojim sudjelovanjem uzveličali proslavu, a naročito donatorima na novoj ispovjedaonici i don Stjepanu Vrdoljak dugogodišnjem župniku Hrvatske misije u Hagenu u Njemačkoj koji je Sjemeništu donirao orgulje.  Nadbiskup Marin Barišić na kraju misnoga slavlja blagoslovio je novu ispovjedaonicu i pozvao sve da molitvom  "Anđeo Gospodnji"  zahvale na današnjem danu .Za vrijeme mise pjevao je mješoviti gimnazijski zbor pod ravnanjem s. Lidije Matijević.


U poslijepodnevnim satima u sjemenišnoj dvorani održala se tradicionalna malonogometna utakmica između sjemeništaraca i bogoslova. Potom je u sjemenišnoj dvorani  upriličena svečana akademija.